Hlavní obsah

Ne, ne, ne! Kde mám zásobník? Švédská biatlonistka panikařila na střelnici

Švédský ženský biatlon zažívá především díky sestrám Öbergovým parádní start do nové sezony. Ne všem ze severského týmu se ale při úvodní zastávce v Kontiolahti dařilo. V závěrečné nedělní stíhačce zažila málo vídané kritické situace Stina Nilssonová.

Foto: Profimedia.cz

Stina Nilssonová v Kontiolahti.

Článek

Olympijská vítězka a dvojnásobná mistryně světa v klasickém lyžování Stina Nilssonová bojuje po změně sportu v biatlonu už třetí sezonu a svým úspěchům z předchozího odvětví je zatím na hony vzdálená. Nicméně ve střelbě zaznamenává znatelné pokroky a dobře si v ní vedla i v první polovině nedělního závodu, kdy za sebou měla dvě čisté položky.

Pak ale přišlo zděšení. Při příjezdu na úvodní stojku totiž zjistila, že nemá zásobník s náboji. A začala panika a zuřivá gestikulace. „První, co mě nepadlo, bylo: Ne, ne, ne!" popisovala své pocity v rozhovoru pro Aftonbladet. Náhradní zásobník si musela zařídit přes rozhodčí, což pochopitelně znamenalo citelnou časovou ztrátu a také první neúspěch na střelnici.

Expert norské televize NRK Ola Lunde měl hned jasno. „Tohle je začátečnická chyba," vyřkl v přímém přenosu. Ale zřejmě měl za to, že si Nilssonová zásobníky zapomněla do závodu vzít. To ale závodnice odmítla.

„Možná si myslel, že jsem na ně zapomněla a odstartoval jsem jen se dvěma. Jenže já startovala se čtyřmi a dva mi někde vypadly. To se může stát každému," hájila se rodačka z Malungu.

„Něco takového jsem ještě nezažila," kroutila nechápavě hlavou.

Později jí prý bylo sděleno, že zásobníky zřejmě vytrousila při předchozí střelbě vleže. „Byla to tedy asi moje chyba, že mi vypadly. Nechci nikoho obviňovat nebo se vymlouvat na smůlu," uvedla smířlivě s tím, že je tenhle incident velkým ponaučením.

Na třetí položce nakonec zaznamenala jednu chybu, takže kritickou situaci ustála poměrně dobře. I na další stojce jednou chybovala a nakonec si dojela pro 35. místo. „Myslím, že se s každým závodem stále lepším. Z toho jsem extrémně šťastná. Závod jsem dobře rozjela a měla jsem síly i ke konci," těšilo 29letou závodnici.

Sama ale dobře ví, že si pro příští zastávku v Hochfilzenu nemá místo v reprezentačním áčku jisté. Kouč Johannes Lukas bude chtít dát šanci také 23leté Tildě Johanssonové, a to nejspíš právě na úkor Nilssonové či Johanny Skottheimové. „Uvidím, jak se vedení rozhodne. Vím, že konkurence je silná. A ať už bude rozhodnutí jakékoliv, budu ho respektovat," ujistila Nilssonová.

Reklama

Související témata: