Hlavní obsah

Německý fanatismus na biatlonu: Nechutné. Radši si uleví do kalhot, nosí prý i pleny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Biatlonové MS v Oberhofu je zatím podle očekávání svátkem tohoto sportu. Do Durynského lesa tradičně láká každý závodní den tisícovky fanoušků, kteří vytváří skvělou atmosféru. S jejich nadšením pro biatlon se ale někdy pojí také dost bizarní zvyklosti.

Foto: Profimedia.cz

Němečtí fanoušci oslavují spolu se svými reprezentanty na MS v Oberhofu.

Článek

Fanatický zápal příchozích diváků může občas zajít hodně daleko. Biatlonisté se přiznávají, že svérázné podmínky často panují na zabijáckém stoupání Birxsteig, kde je podle jejich slov cítit mix aroma z kouře, piva a klobás.

Mnohem pikantnější detail ale prozradila někdejší biatlonová ikona Uschi Dislová. Německá osminásobná mistryně světa, která pracuje v roli expertky pro švédskou rozhlasovou stanici Sveriges Radio, nastínila, jaké nástrahy musí fanoušci v davu řešit.

„Ha, ha, musíme o tom opravdu mluvit?" smála se Dislová v rozhovoru pro deník Aftonbladet.

„Ještě když jsem sama aktivně závodila, měla jsem svůj fanklub, který byl každý den přilepený k trati. Pak se ke mně doneslo, jak to ti vpředu dělají, aby nepřišli o svá místa. Trik byl v tom, že aby nemuseli odcházet na toaletu, raději nosili pleny," uvedla Němka.

„Že je to nechutné? To je, proto jsem o tom nechtěla mluvit. Němečtí fanoušci jsou ale opravdu zapálení. Biatlon milují," dodala.

I pro současnou elitu jsou ale její informace překvapivé. „To budou asi nějaké drby, ale doufám, že jsou pravdivé. Pokud ano, tak tedy musím smeknout před tím, co jsou ti lidé ochotni obětovat, aby viděli biatlonové hvězdy. Představa, že si dospělý člověk obléká plenu, aby se mohl dívat ne mě, je pro mě velkým pozdvižením. Nádherné. Cítím se poctěn, že jsou tak nažhavení," smál se v reakci pro norskou televizi TV 2 Tarjei Bö, starší ze slavné bratrské dvojice.

„Po nejlepších místech na Birxsteigu je veliká poptávka. Je to dlouhý kopec a každý chce být blízko závodníkům," uvědomuje si atraktivitu místa jeho krajan Vetle Sjaastad Christiansen.

„Němci jsou někdy trochu zvláštní. Když jsem tu vyjel na trénink, tak na mě pořvávali s žádostí o autogram. Mysleli si, že zastavím a budu se podepisovat. Tady jsou vůbec autogramy mnohem populárnější než třeba v Norsku," dodal Christiansen.

Reklama

Související témata:
Pleny