Hlavní obsah

Norové si v Novém Městě pomáhají revoluční novinkou. Risk se vyplácí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na sklonku uplynulého roku ve švýcarském Lenzerheide omylem vystřelil z pušky na hotelu, následovala diskvalifikace, vyšetřování policií a dny plné nejistoty a náporu na psychiku. Na mistrovství světa v Novém Městě na Moravě se však norský biatlonista Sturla Holm Laegreid vyšvihl do pozice jedné z hlavních hvězd. Navíc se stal úspěšným průkopníkem novinky, která může rozjet revoluci na poli sportovního vybavení.

Foto: Jaroslav Svoboda, ČTK

Nor Sturla Holm Laegreid po triumfu v Novém Městě na Moravě.

Článek

26letý rodák z města Baerum se stal v sobotu mistrem světa ve sprintu a v nedělní stíhačce jej předstihl jen fenomenální krajan Johannes Thingnes Bö.

Laegreid si přivezl do České republiky skvělou formu a na vrcholu sezony se mu navíc velmi vyplácí poměrně velký risk, do něhož se na šampionátu rozhodl jít.

Spolu se svým krajanem Endre Strömsheimem na šampionátu využívají novinku v podobě zcela nové technologie vázání a bot, kterou vyvinuly firmy Madshus a Rottefella. Tu do té doby vyzkoušeli jen jejich krajané na nedávném méně prestižním evropském šampionátu.

Laegreid se Strömsheimem už před mistrovstvím prozradili, že novinku testují, ale do poslední chvíle váhali, zda ji použijí. Nakonec risk podstoupili a zejména první jmenovaný rozhodně nelituje.

„Dostali jsme nové vázání nějaký čas před mistrovstvím. Hodně jsme s tím jezdili. Když jsem se pak vrátil ke starému, už jsem se s tím cítil špatně. Takže mi zbyla už jen jedna možnost,“ smál se Nor v cíli během rozhovoru pro televizi TV2.

Nové vázání má na první pohled jiné uchycení boty, které není přímo ve špičce, ale spíše na spodní části, což má údajně zajistit lepší přenos energie i kontrolu nad lyží a ve výsledku i větší rychlost závodníka. V norských médiích se o novince už před startem MS hovořilo jako o možné „superzbrani“.

„Je to docela statečné vyzkoušet tohle rovnou na závodě, jakým je mistrovství světa. Zároveň to ale značí, že tenhle systém vázání je něco, co stojí za to následovat,“ uvedla pro TV2 bývalá skvělá biatlonistka a nyní expertka Tiril Eckhoffová.

Novinka hodně zaujala i konkurenční skandinávskou velmoc Švédsko. Tamní televize SVT rozebírala norskou vychytávku ve studiu. „To, co používá Laegreid, je naprostá novinka. Bota je teď uchycená na spodní části. Ostatní používají systém, který existuje vlastně už od osmdesátých let minulého století. A zase tak moc se od té doby nezměnil,“ podotkl expert SVT Mathias Fredriksson.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.