Hlavní obsah

Norové mají pro biatlonové MS připravenou novinku. Možná ji použijeme, zní z jejich tábora

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Norové potvrzují možné použití novinky. Není jasné kdy, a jen v náznacích uvádějí, kdo by s novým lyžařským vázáním mohl vyrazit do bojů na biatlonovém šampionátu v Novém Městě na Moravě. Podle zahraničních médií by to mohl být Sturla Holm Laegreid, ten ovšem není v nominaci pro úvodní smíšenou štafetu, kterou z favorizovaných Norů pojede Johannes Thingnes Bö, jeho bratr Tarjei, Karoline Offigstad Knottenová a Ingrid Landmark Tandrevoldová.

Foto: Jaroslav Svoboda, ČTK

Nor Sturla Holm Laegreid během oficiálního tréninku před MS.

Článek

Nový systém vázání, který má zajistit výrazně efektivnější přenos síly a tím i běžecké výkonnosti, vyzkoušeli Norové poprvé naostro na konci ledna při mistrovství Evropy v Brezně-Osrblí.

A je jasné, že nová technologie je alternativou i pro mistrovství světa v Novém Městě na Moravě.

Roli pokusných králíků na bojišti zdárně na ME plnili Johan-Olav Botn a Vebjörn Sörum.

S novým typem vázání hned získali zlato a stříbro, otázkou je nakolik k tomu pomohla nová vychytávka. Oba ale technologii, kterou společně vyvíjely společnosti Madshus a Rottefella, slovně ocenili.

Podle Söruma inovativnost vázání spočívá v tom, že připevnění boty k lyži vskutku umožňuje lepší přenos energie. „Získáte tak větší tlak na sníh a tím pádem i více energie,“ řekl. Botn s novinkou posbíral i další solidní výsledky.

Zkušenosti s novou více či spíše méně „tajnou zbraní“ jsou zatím omezené, ale i od elitní skupiny Seveřanů - těch, kteří jsou vázáni k těmto značkám - už zazněla na novinku chvála.

„Testoval jsem to v náročných podmínkách a na dlouhé vzdálenosti,“ prozradil Endre Strömsheim pro TV2. Jeho osobní pocit? „Pokud zatlačíte, získáte ještě lepší zpětnou vazbu,“ naznačuje, jaké vjemy má z nového typu s tím, že asi nebude nic bránit použití.

Po zkušební fázi před mistrovstvím světa tento dojem potvrzuje i Sturla Holm Laegreid. „Doma jsem vázání otestoval a myslím, že je to nadějné,“ uvedl minulý týden a naznačil další výhodu. „Mám pocit, že po odrazu získáte kontrolu nad lyží o něco rychleji. To by mohla být výhoda, pokud musíte běžet opravdu rychle.“

K používání nového vázání se ale předem zavazovat nechtěl. „Není to rozhodnutí, které musím udělat hned. Přepínání mezi dvěma systémy je velmi snadné. Budu to testovat i na trati v Novém Městě,“ poznamenal dále Laegreid.

Nové vybavení nemají jen Norové. Firmy s tím zjevně nedělaly zase až tak velké tajnosti. Novinku nafasovali i dva němečtí biatlonisté Benedikt Doll a Roman Rees, kteří mají i další materiál Madshus a Rottefella. V německých médiích se však nic o jejich zkušenostech s inovací neobjevuje.

Novinkou téhle sezony je - jak známo - i zákaz fluorových vosků. Před startem zimy se spekulovalo, že to bude velká výhoda pro už tak silné Nory. Ti zejména v mužské kategorii jasně dominují, otázkou je, nakolik to je způsobeno vosky. Na mokrém sněhu, jaký momentálně je v Novém Městě, by podle některých odborníků měli mít s přece jen širším mazacím vybavením ještě více navrch. Dnešní smíšená štafeta ukáže, jaká je realita.

Reklama