Hlavní obsah

Radost pro biatlon. Česká smíšená štafeta v Estonsku skončila pátá

Aktualizováno

Nejlepší výsledek sezony pro biatlonovou smíšenou štafetu. Česko ve složení Michal Krčmář, Jakub Štvrtecký, Markéta Davidová, Jessica Jislová obsadilo páté místo v závodě Světového poháru v estonském Otepää, kde jasnou dominanci této disciplíně potvrdilo Norsko. Na zimní olympiádě byli reprezentanti až dvanáctí, pohárovým maximem pro ně letos bylo devátá příčka z Oberhofu. Na závěr sezony ale přišel hodně solidní výkon.

Foto: Český biatlon/Igor Stančík

Markéta Davidová v akci.

Článek

Úvod obstarali muži a českou štafetu rozbíhající Krčmář se dostal do problémů hned při první položce, kde musel třikrát dobíjet a střelnici opouštěl až sedmnáctý. Tempo v čele udávaly Norsko a Francie.

Vstoje pak Krčmář potřeboval znovu všechny tři náhradní náboje, aby vyčistil terč, přesto se posunul na 13. místo. Ale se ztrátou už téměř minuty na vedoucího Bakkena. „Hrozně jsem se pral se střelbou, několikrát jsem tam v reakci na vítr cvakal. Měl jsem všechny rány děsně dolů a musím se omluvit týmu za katastrofální výkon," tvrdil pro Českou televizi.

Norské kralování umocnil i výkon Christiansena na druhém úseku. I když měl za soupeře Fillona-Mailleta, najel na něj i přes jednu opravu na střelnici náskok dvacet vteřin. Těsně třetí bylo Švédsko díky výbornému výkonu Ponsiluomy. Česku hodně pomohl na lyžích výborný Štvrtecký, jenž vleže i vstoje poctivě piloval každou ránu, takže zvládl ležku i stojku čistě.

Předával na výborném pátém místě, těsně před Německem a se ztrátou necelé půl minuty na čtvrté Rakousko. „Pro mě to byla vůbec první štafeta bez dobíjení, z toho jsem vážně nadšený. Šel jsem neustále dopředu a musím taky poděkovat i servisu na lyže, které jely super," vykládal Štvrtecký.

Davidová měla pak nejrychlejší běžecký čas na svém úseku, takže už na střelbu vleže přijela v kontaktu Schwaigerovou. Když všech pět ran poslala do terče, posunula české kvarteto na čtvrté místo. Naopak Rakušanka musela na trestné kolo.

Mezitím výborný výkon Eckhoffové znamenal zvýraznění náskoku Norska na pětatřicet sekund před Švédskem, které Perssonová vytáhla na druhé místo. Davidová zvládla čistě i stojku, čímž se vzdálila o patnáct sekund Němce Voigtové a ztráta na třetí Francii při předávce činila půl minuty.

„Byl to asi jeden z mých nejlepších závodů v této zimě, na střelnici dvě nuly a k tomu moc dobrý běh," mínila Davidová. Finišmanku Jislovou sice předstihla výtečná Herrmannová, přesto bylo konečné páté místo pro český mix jen s osmi dobíjeními jasně nejlepší v letošní zimě. Rozdělení na stupních vítězů už poslední úsek nijak nezměnil.

Světový pohár v biatlonu – smíšená štafeta na 4x7,5 km v Otepää
1. Norsko (Bakken, Christiansen, Eckhoffová, Tandrevoldová) 1:19:39,3 (0+7)
2. Švédsko (Nelin, Ponsiluoma, Perssonová, E. Öbergová) +22,5 (0+8)
3. Francie (Desthieux, Fillon Maillet, Chevalierová, Braisazová-Bouchetová) +34,6 (0+6)
4. Německo (Rees, Doll, Voigtová, Herrmannová) +1:53,7 (0+6)
5. Česko (Krčmář, Štvrtecký, Davidová, Jislová) +2:34,6 (0+8)
6. Slovensko (Šíma, Sklenárik, I. Fialková, P. Fialková) +3:30,7 (0+10)
7. Rakousko (Komatz, Leitner, Schwaigerová, Zdoucová) +4:09,2 (1+9)
8. Finsko (Ranta, Laitinen, Ederová, Kinnunenová) +4:39,0 (1+12)

Reklama

Související témata: