Hlavní obsah

Překvapení pro Davidovou a spol. Český biatlon se dočkal ocenění

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ocenění pro Česko. Triumf na scéně, která jim není tak úplně vlastní, si zčásti mohli připsat i biatlonisté. Výrazně se podíleli na natočení klipu pro Český registr dárců krvetvorných buněk. Výsledek? Mezinárodní cena za videoprezentaci.

Foto: ČOV

Biatlonistka Markéta Davidová na archivním snímku.

Článek

Webové stránky biatlonového svazu přinesly informaci, že v soutěži Světové asociace dárců kostní dřeně (WMDA) právě český zástupce uspěl v konkurenci 50 organizací a obdržel první místo v kategorii „Cena za originalitu".

Biatlonisté pod odborným velením zkrátka názorně pro zájemce o přijetí do registru předvedli jak na to.

Na minimálním prostoru to vylíčili s vtipem i se všemi základními informacemi. „Fyzický stav? Není to úplně špatný," hlásila na úvod klipu základní předpoklad největší hvězda českého biatlonu Markéta Davidová. A připojili se další - Michal Krčmář, Ondřej Moravec, Eva Puskarčíková a Lucie Charvátová.

„A hoď mi to na poštu," uzavírá se oceněný minipříběh, v němž registr propaguje dárcovství. „Podle asociace spot uspěl svou vysokou informovaností, která byla podána zábavnou formou za účasti olympijských sportovců," píše biatlon.cz.

Kromě samotného obsahu klipu se hodnotí další kritéria - třeba dosah na sociálních sítích.

„Video předložené Českým registrem splnilo všechny naše požadavky. Bylo velmi informativní, zajímavé pro širokou veřejnost, dobře natočené, zábavné a dojemné, zobrazovalo mnoho různých aspektů dobrovolného dárcovství kmenových buněk a zahrnovalo olympijské sportovce. Opravdu velký úspěch," cituje web určitě až překvapivě příznivou odezvu Světové asociace dárců kostní dřeně WMDA.

S Českým svazem biatlonu registr spolupracuje už osm let. „Aktivně se zapojují i sami sportovci, což dokládá oceněné video. Každý nový člen registru zvyšuje šanci, že se podaří zachránit lidský život. A to nám dává velký smysl," připomíná sportovní ředitel Českého svazu biatlonu.Ondřej Rybář.

Natáčelo se na Světovém poháru ve finském Kontiolahti v době, kdy hledání dárců výrazně zkomplikovala covidová pandemie a nábory byly omezeny. Místo toho se naskytla možnost vstoupit do registru třeba i na dálku prostřednictvím zaslání stěru z úst. Video k tomu mohlo napomoci.

Reklama