Hlavní obsah

Příběh ženy, která změnila biatlon. Soukalová sehnala do filmu i hvězdy, tři lidé ale řekli ne

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Před šesti lety rozpoutala nejen v biatlonovém prostředí humbuk svou knihou Jiná, teď přichází Gabriela Soukalová s filmem. O majitelce dvou zlatých medailí z mistrovství světa i velkého křišťálového glóbu vznikl snímek „Gabriela Soukalová: Pravda se pořád vyplatí“, který do kin vstoupí 7. března.

Ten film napíše tečku za mojí kariérou. Tři osoby v něm nechtěly vystoupit, prozradila Gabriela SoukalováVideo: Sport.cz

 
Článek

Proč tento název? „V období po té knize jsem kolikrát přemýšlela, jestli se upřímnost a pravda vůbec vyplatí. Po ukončení kariéry a vydání knihy jsem neměla snadné roky života, ale došla jsem k závěru, že se to vyplatí,“ popisuje někdejší biatlonová hvězda.

Režisérem filmu je Petr Větrovský, který už ztvárnil příběhy fotbalisty Jana Kollera či zápasníka MMA Attily Végha. „Tento film má příběh, který vám ukáže, co všechno můžete ztratit a jak se dá z vrcholu rychle spadnout dolů a zase odrazit nahoru,“ tvrdí režisér.

Už z traileru filmu, jehož jedním z podtitulů je „Příběh ženy, která změnila biatlon“, je patrné, že mapuje všechny úspěchy i pády nyní 34leté bývalé biatlonistky. „Jsou to zfilmované všechny kapitoly mého života,“ říká Soukalová.

Její medaile, umělecké sklony, ale i boj s bulimií, manželství s bývalým badmintonistou Petrem Koukalem, které skončilo i právními bitvami a rozvodem, ale také současný vztah s Milošem Kadeřábkem, s nímž má dceru Izabelu.

„Otevírali jsme i pro ni těžká témata, ale cením si, že nás nikdy s kamerou nevyhodila,“ říká Větrovský. Film má za podpory jejího fondu doplnit i kampaň pro lidi, které postihla porucha příjmu potravy.

Na každou vteřinu v Novém Městě mám krásné vzpomínky, vyznává se Gabriela Soukalová. Vím, že sem patřímVideo: Sport.cz

„Nelituju ničeho, co se mi v životě stalo, i když některé momenty byly těžké. Ale i ty mě formovaly do současné podoby, našla jsem v sobě sílu, o níž jsem ani nevěděla. Doufám, že můj příběh dodá sílu a inspiraci lidem v těžké situaci,“ říká Soukalová.

Při natáčení filmu oslovila spoustu svých blízkých, ale také někdejších soupeřek. Vyrazila za Dorotheou Wiererovou, Kaisou Mäkäräinenovou, Tiril Eckhoffovou, ale ve filmu vystupují i Martin Fourcade, Johannes Thingnes Bö, Ondřej Moravec či Michal Krčmář.

V dokumentu se objeví také předseda svazu Jiří Hamza či sportovní ředitel a bývalý kouč Soukalové Ondřej Rybář. „Trvala jsem na tom, aby se nabídla možnost výpovědi i lidem, s nimiž byly v určitých obdobích třecí plochy. Oslovili jsme všechny bez rozdílu, každý měl možnost se vyjádřit,“ vysvětluje.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Bývalá biatlonistka Gabriela Soukalová s režisérem Petrem Větrovským

Tři lidé její nabídku nereflektovali a jejich jména nepřekvapí. „Trenér Jindřich Šikola, potom Verča Vítková, někdejší kolegyně z reprezentace,“ říká. Oba byli zmiňováni už v knize Jiná a jistě to pro ně nebylo příjemné čtení. „A třetí osobou, která se mi odmítla vyjádřit, je můj exmanžel,“ doplňuje Soukalová.

Film trvající 98 minut zatím neviděli ani její nejbližší, rodičům ukázala jen trailer. „Bylo vidět, že je to dojalo a těší se. Ptali se mě, co všechno bude obsahem. Potom, co vyšla kniha, měli strach si ji vůbec přečíst. Ale potom tam žádnou kontroverzi, jak byla ta bublina nafouklá, nenašli,“ tvrdí.

Soukalová s filmem plánuje objet několik promítání v místech, k nimž má vztah. Rodný Jablonec nad Nisou, Hořovice, kde žila, či biatlonová centra v Novém Městě na Moravě a Letohradě.

Jaké pro ni bude vidět napřímo reakce diváků? „Nechci, aby to vyznělo špatně. Ale jestli mě opravdu zajímá nějaký názor, je to má nejbližší rodina, maximálně blízcí přátelé. Už se nacházím v prostoru, kdy na mě názory lidí nedoléhají, nedělám si z nich hlavu,“ dodala.

Reklama

Související témata: