Hlavní obsah

Větru, dešti už neporučíme. A tak norský biatlonový mistr světa věnoval zlato českým pořadatelům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Michal Krčmář napsal rolbařům děkovnou esemesku a sám říkal: „Být šampionát za těchto podmínek jinde, tak jezdíme na kolečkových lyžích.“ Reprezentační trenér Michael Málek přidá: „Být to jinde, tak se nezávodí vůbec, protože nikde nemají tolik sněhu.“ A Nor Sturla Holm Laegreid dokonce pravil, že jeho zlato ze sprintu patří organizátorům, protože jen v Novém Městě na Moravě si mohl při současných teplotách a stavu tratě dojet se startovním číslem 50 pro titul mistra světa. Jinde by to bylo nemyslitelné sci-fi.

Patří jim zlato, i když na MS nezávodí. To, jak Češi dokážou připravit trať, je něco mimořádného!Video: Sport.cz

 
Článek

Zkrátka i když tuzemští biatlonisté zatím na mistrovství světa velký úspěch marně vyhlížejí, tak pořadatelé bezesporu stojí na pomyslných stupních vítězů. Stačí jen pohled, když do Nového Města a Vysočina Arény dorazíte. Kopečky v dáli se zelenají, parkoviště je jedna velká bahenní lázeň a sjezdovka na Harusáku taje před očima. Pak ale vstoupíte do lesíku, kde jsou schovány závodní tratě, a najednou se zjeví bílé lyžařské „dálnice“ jak kdesi v Alpách.

„Večer to vypadá vždycky krásně. Pak ráno vylezeme na trať a vypadá to, jako bychom nic nedělali. To je hrozné,“ říká ředitel závodů biatlonového MS Vlastimil Jakeš.

Foto: Jaroslav Svoboda, ČTK

Pondělní příprava tratí před začátkem druhého týdne mistrovství světa v biatlonu.

Nemuseli jste zrovna v hodinách fyziky excelovat, aby vám bylo jasné, že když venkovní teploty stoupají i k deseti stupňům nad nulou, že sníh mizí pořádnou rychlostí. Na střelnici klidně deset(!) centimetrů za noc.

„Dobrovolníci i organizátoři si tu sahají na dno, ale myslím, že to zvládají perfektně,“ míní kouč Málek. „Počasí neovlivníme. Tedy teď už ne, dřív se to dalo, ale dnes už se to nedá,“ naráží Málek na někdejší socialistické motto „Poručíme větru dešti“.

Foto: Jaroslav Svoboda, ČTK

Každodenní šichta dobrovolníků na mistrovství světa v biatlonu.

Klíčové pro „hladký“ průběh šampionátu a kvalitní trať je zásobník sněhu, který v Novém Městě na Moravě postavili za 27 milionů korun v roce 2016. Tato „lednice“ o rozměrech fotbalového hřiště pojme až 60 tisíc kubíků technického sněhu, který se uchovává pod izolační vrstvou štěpky. „Je to částečně sníh letošní, který byl nastříkán do zásoby v mrazivých lednových dnech. Nebýt toho sněhu v zásobě, nemohli bychom mistrovství světa pořádat,“ přiznává Jakeš s tím, že na šampionát už padlo zhruba 10 tisíc kubíků.

Ze zásobníků sníh každý den auta přivážejí na trať, tam ho potom rozhrnují a upravují rolby. Častokrát se jede ve dne i v noci. Je ale otázkou, zda vzhledem ke stále většímu důrazu sportovních akcí na udržitelnost bude něco podobného průchodného za deset či dvacet let…

I Jakeš říká: „Takhle bojovat 14 dní je neuvěřitelné.“

Pořádná šichta pořadatele čekala v pondělí, když byl volný den. Před i mezi tréninky se navážel sníh, práce neustávaly. Nicméně Jakeš uklidňuje, že zbylých sedm závodů šampionátu v ohrožení není, předpověď počasí ale jeho partě nedá vydechnout.

Reklama