Hlavní obsah

Norové dominují štafetám. Čechům nejely lyže a skončili desátí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Norové jsou ve štafetách biatlonistů od ledna 2022 neporazitelní a svou vítěznou šňůru prodloužili i při závodě Světového poháru ve švédském Östersundu. Češi se docela trápili na lyžích, k tomu jedenáct ran dobíjeli a v cíli z toho bylo desáté místo.

Foto: Anders Wiklund, ČTK/AP

Michal Krčmář v závodě na 20 km Světového pohár ve švédském Östersundu.

Článek

Štafetu rozbíhající Michal Krčmář zvládl obě střelecké položky s jednou opravou, ale na lyžích za nejlepšími citelně zaostával. „Byl jsem na trati docela rozčarovaný, nejelo se mi totiž vůbec dobře a neumím hned po doběhnutí vysvětlit, čím to bylo,“ vykládal Krčmář, jenž předával desátý se ztrátou téměř půl minuty na vedoucí Francii.

Jakub Štvrtecký se na druhém úseku hodně zdržel na střelnici, naštěstí všechny dobíjené rány poslal do terče. „Byl jsem úplně vymrzlý, prst na spoušti mě moc neposlouchal,“ přiznal biatlonista. Na posledním kilometru ze sebe ale vymáčkl zbytek sil, čímž posunul českou štafetu na osmé místo, těsně za sebou měl ale Švýcarsko i Ukrajinu.

V čele jelo Norsko a Německo, dvacet sekund za nimi Francouzi a také Rakušané, kteří byli na prvních pěti položkách absolutně úspěšní na střelnici. Jonáš Mareček na třetím úseku zvládl ležku s využitím jednoho náhradního náboje, střelnici opouštěl se ztrátou minuty a půl na devátém místě. Při druhé střelecké položce mu stačilo pět ran k vyčištění, čímž vytáhl reprezentační kvarteto na sedmou příčku. „Vybral jsem při sněhové loterii asi docela dobře fungující lyže, nakonec jsem to i na střelnici zvládl slušně,“ mínil.

Finišman Adam Václavík se snažil ještě dohánět soupeře před sebou, ale když dobíjel dvakrát vleže, a dokonce třikrát i při poslední zastávce na střelnici, nedokázal ani uhájit umístění, na němž štafetu přebíral. Dostali se před něj nejen Švédové, ale také další dvě štafety.

S Finy a Slovinci přesto svedl boj o konečnou osmou příčku. Ke konci ale Václavíkovi z kopce vůbec nejely lyže, a tak se oběma soupeřům jen díval za na záda.

Vpředu byly rozdíly výrazné, Norové udrželi svou neporazitelnost. Za nimi skončili Francouzi, třetí pozici na stupních vítězů zaujali s téměř minutovou ztrátou Němci.

SP v biatlonu v Östersundu (Švédsko):
Muži - štafeta (4x7,5 km):
1. Norsko (Strömsheim, T. Bö, J. T. Bö, Christiansen) 1:14:28,4 (0 tr. okruhů + 7 dobíjení)
2. Francie (Perrot, Jacquelin, Fabien Claude, Fillon Maillet) -20,6 (0+11)
3. Německo (Zobel, Nawrath, Doll, Kühn) -50,5 (1+16)
4. Rakousko -1:44,5 (0+2)
5. Itálie -1:45,0 (0+16)
6. Švédsko -2:17,9 (2+16),
...10. ČESKO (Krčmář, Štvrtecký, Mareček, Václavík) -2:37,7 (0+11)

Reklama