Hlavní obsah

Puskarčíkovou v cíli přemohly slzy. Ustát emotivní rozlučku jí pomohly doušky šampaňského

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Byly to nesmírně emotivní chvíle nejen pro Evu Puskarčíkovou, ale prožívala je s ní i celá české reprezentace. Sprintem na norském Holmenkollenu se uzavírala kariéra 31leté biatlonistky. V cíli, kde čekali všichni se šampaňským, už věděla, že ze 65. místa nepostoupí do sobotní stíhačky, ale slzy, které se ji kutálely po tváři, nebyly kvůli tomu. Jen ji přemohlo obyčejné lidské dojetí a není divu, šlo o její sbohem milovanému sportu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Biatlonistka Eva Puskarčíková na archivní fotografii

Článek

„Ve středu se jede v Jablonci mistrovství republiky, tam se rozloučím definitivně, ale udělalo mi velkou radost, jak to tady všichni se mnou sdíleli," usmála se Puskarčíková, která si rozlučku zpříjemnila doušky sektu. „Pomohlo mi to ustát obrovské dojetí," řekla. Přesto se jí leskly oči.

„Já už jsem taková plačka, ale rozhodnutí odejít ve mně bobtnalo delší dobu. Sportovní výkony mě v posledních dvou letech vnitřně nenaplňují a už není v mých silách týmu pomoci tak, jak bych si přála. Je čas zase na nové věci... Sice se toho na jednu stranu po 15 letech ve sportovní bublině děsím, ale asi to tak všechno má být a což, všechno zvládnu Jdu si přišpendlit kapesník k rukávu, ať ty hodiny a dny plné dojetí přežiju," tvrdila.

Se svým italským přítelem Thomasem Bormolinim se chystá v nadcházejících týdnech odpočívat. „Dáme si krásnou lyžovačku v Livignu, pak někam k moři, prostě relax. Až potom začnu přemýšlet, co budu dělat dál," uvedla. Může být učitelkou, tuto profesi vystudovala. Bude k ní směřovat i nabídka zůstat v nějaké jiné roli v biatlonu a nebo se vydá čistě za mateřským instinktem a bude se snažit založit rodinu.

Každopádně doufá, že se konečně dočká olympijského bronz za ženskou štafetu v Soči 2014, k němuž Češky s Puskarčíkovou v sestavě posunula diskvalifikace dopujících Rusek, které se přesto nechtějí vzdát medaile. Loučící se biatlonistka má ve vitrínce i bronz ze smíšené štafety na MS v Anterselvě 2020, kde dosáhla i svého nejlepší výsledku mezi jednotlivkyněmi, když skončila desátá v závodě na 15 km.

„Když jsem s biatlonem začínala, nenapadlo by mě, že s ním prožiju tak krásná léta a že v něm poznám tolik skvělých lidí a přátel. Užila jsem si spoustu srandy, slz, bolesti i radosti. To všechno mě bude chybět, ale rozhodně to stálo za to. Nicméně je čas vykročit na novou cestu," vykládala Puskarčíková, která zažila i čtyři vítězné štafety v SP a jejím individuálním pohárovým maximem se stala třetí místa, v prosinci 2016 ve stíhačku v Pokljuce a o měsíc později v závodu s hromadným startem.

Reklama

Související témata: