Hlavní obsah

Ukrajinská biatlonistka uprostřed válečné hrůzy: Nevíte, jestli za pět sekund budete žít

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Touhle dobou měla být za normálních okolností v Holmenkollenu a bojovat o body ve Světovém poháru, jenže místo toho se nachází mezi troskami rozbombardovaných domů na rodné Ukrajině a strachuje se o život. Biatlonistka Darja Blašková popsala, jak prožívá ruskou invazi do své země v oblasti města Černihiv, poblíž běloruských a ruských hranic.

Foto: Instagram Darji Blaškové

Ukrajinská biatlonistka Darja Blašková.

Článek

Na svém Instagramu zveřejnila obrázky z toho, jakou spoušť po sobě zanechává ruská „speciální vojenská operace", která je ve skutečnosti plnohodnotnou a krutou válkou.

„Řeknu vám, co jsem v posledních dnech zažila. Nejdříve jsme bydleli ve sklepě v lyžařském středisku v Černihivu. Všude kolem nás sice byla slyšet palba, ale ještě jsme byli relativně v bezpečí. Jenže brzy jsme se museli rychle sbalit a odjet jinam a hledat úkryt v jiném sklepě," rozepsala se 26 biatlonistka.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Дарья Блашко (@blashko_darya)

„Necítili jsme se bezprostředně ohroženi, ale prvním opravdu špatným znamením byl zvuk klesajícího letadla. Byly čtyři ráno a bylo to dost děsivé, protože zvuk letící bomby neslyšíte. Nevíte, jestli za pět sekund budete ještě naživu, nebo ne. Měli jsme tenkrát štěstí, přežili jsme," pokračovala.

„Několik domů ale bylo zničeno. Přesunuli jsme se do jiného sklepa, který se zdál být odolnější. Bylo nás tam dohromady devět včetně jednoho dítěte v místnosti asi dvakrát tři metry. Ale na tom nezáleželo, hlavně že jsme zůstali naživu," ulevilo se jí.

Tím však podle jejích slov vše špatné teprve začalo. Ostřelování oblasti ze strany ruské armády teprve postupně nabírá na intenzitě. Okupační vojska se začala přibližovat.

„Už se pálí z bezprostřední blízkosti, protože doba od výstřelu k zásahu je minimální. Už ani po výstřelu nestíháme padnout k zemi," popisovala horšící se situaci.

Při obraně Ukrajiny už před dvěma týdny padl teprve devatenáctiletý biatlonový talent Jevhen Malyšev. Mezinárodní biatlonová unie IBU po nátlaku vyřadila závodníky z Ruska a Běloruska ze svých závodů.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články