Hlavní obsah

Ruská biatlonistka Podčufarovová chce závodit za Slovinsko

Moskva/Praha

Ruská biatlonistka Olga Podčufarovová hodlá od nové sezony reprezentovat Slovinsko. S informací přišly ruské servery s odvoláním na vyjádření Mateje Oblaka, generálního sekretáře biatlonové sekce ve Slovinské lyžařské asociaci.

Foto: Sport.cz

Ruská biatlonistka Olga Podčufarovová chce závodit za Slovinsko.

Článek

"Návrh reprezentovat Slovinsko vzešel přímo od Olgy, my jsme její iniciativu pochopitelně rádi podpořili," citovala Oblakova slova ruská agentura TASS. „V našem týmu bude mít jednu z vůdčích rolí, je to ohromně zkušená závodnice, která bude naším mladým biatlonistkám vzorem. Vzhledem k tomu, že v Pokljuce se v roce 2021 bude konat světový šampionát, rádi bychom postavili konkurenceschopný tým."

Sedmadvacetiletá Podčufarovová získala na MS v roce 2017 bronzovou medaili ve smíšené štafetě. Ve Světovém poháru slavila jediný triumf, v lednu 2016 vyhrála sprint v italské Anterselvě. Ruský biatlonový svaz už udělil závodnici k reprezentaci Slovinska souhlas, její žádost o změnu sportovního občanství ještě musí schválit IBU.

Není to zdaleka poprvé, co ruský biatlon ztrácí reprezentantku. Od roku 2008 byla výraznou posilou slovenské reprezentace Anastasia Kuzminová. Získala tři olympijské tituly a loni jí jen těsně unikl triumf v celkovém pořadí Světového poháru. Začátkem října oznámila ukončení kariéry. Také slavná Darja Domračevová nejprve závodila za Rusko, až v roce 2005 debutovala v běloruském týmu.

Do korejského týmu zase "přestoupila" před třemi lety další ruská rodačka a mistryně světa Anna Frolinová, sestry Jelena a Irina Kručinkinovy hájí barvy Běloruska.

Reklama

Související témata: