Hlavní obsah

Ruský biatlonový expert a Putinův komplic na sankčním seznamu: Já? Nechápu, ať se Kanada omluví

Když kanadská vláda na začátku týdne rozšířila sankční seznam Rusů za šíření ruských lží v souvislosti s válkou na Ukrajině, ocitl se na něm i známý biatlonový komentátor a moderátor kanálu Matč TV Dmitrij Gubernijev. Kontroverzní sportovní novinář, který se mnohokrát osvědčil jako zdatný prorežimní propagandista, krok Kanady nechápe a žádá omluvu.

Foto: Profimedia.cz

Ruský sportovní novinář a prorežimní propagnadista Dmitrij Gubernijev při moderování oslav okupace Krymu.

Článek

I v Česku je Gubernijev poměrně dobře známou osobou a není žádným tajemstvím, že nejde jen o klasického sportovního žurnalistu.

Dříve se angažoval ve vedení politických mítinků prezidenta Vladimira Putina, stal se také členem vedení vojensko-vlasteneckého hnutí na podporu ministra obrany Sergeje Šojgua. V nejčerstvější paměti je pak moderování březnové propagandistické show v moskevských Lužnikách k oslavám výročí okupace Krymu a války na Ukrajině.

Právě kvůli hlavní roli na této estrádě, jehož se s písmenem Z na oblečení účastnili i olympionici jako Jevgenij Rylov, Dina Averinová, Arina Averinová, Viktoria Listunová, Jevgenia Tarasovová, Vladimir Morozov, Victoria Sinicinová či Nikita Kacalapov, se podle informací kanadské vlády ocitl na sankčním seznamu.

„Ruský válečný režim je závislý na lžích a podvodech. Umlčuje a vězní své vlastní občany, kteří se odváží mluvit pravdu," vysvětlila rozrůstání sankčního seznamu kanadská ministryně zahraničí Mélanie Jolyová. „My vidíme skrze lži. Kanada pevně stojí za Ukrajinou," dodala.

Sám Gubernijev toto rozhodnutí nechápe. „Je to velice divné, protože jsem k téhle zemi vždy choval úctu, stejně jako k jejím sportovcům a podporoval jsem kanadský biatlon. Vždy jsem do Kanady rád jezdil," hájil se novinář na serveru Matč TV, který mimochodem vznikl před osmi lety na Putinův příkaz a je financován energetickým gigantem Gazprom.

„Ne že bych z toho (zařazení na sankční seznam) byl nějak naštvaný, ale očekávám, že se Kanada omluví a řekne, že mě, velkého milovníka Kanady, dala na seznam omylem. Dávám jí šanci," pokračoval.

„Ani nevím, za co mě tam dali. Evidentně jsem kanadský biatlon nepodporoval dost. To je asi moje chyba. Nestaral jsem se asi dost také o kanadské lyžování, kanadské plavání a vůbec nemluvím o kanadském hokeji," vysmíval se sankcím Gubernijev.

S ním si dříve užili dost třeba i čeští biatlonisté upozorňující na masivní dopování jejich ruských soupeřů. Jednu z legend tohoto sportu Martina Fourcada zase ruský komentátor označil během MS 2017 za „svini" kvůli Francouzovým postojům k návratu Rusa Loginova po dopingovém trestu.

Nedobrou zkušenost s ním má třeba i švédský olympijský vítěz Sebastian Samuelsson. „Vím o něm, že je součástí ruské propagandistické mašiny. Dělal jsem s ním dříve pár rozhovorů, ale zjistil jsem, že to nemá moc cenu. Překrucoval to, co bylo řečeno a neprezentoval to férovým způsobem. Nemůžu říct, že bych k tomu chlapovi měl respekt," přiznal dříve švédský biatlonista.

Reklama

Související témata: