Hlavní obsah

Ostrý nůž za zády. Šéfka ruského lyžování a fanynka Putina promluvila o mezinárodní izolaci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na olympiádě v Pekingu posbírali spoustu medailí, jenže po zahájení invaze na Ukrajinu byli ruští lyžaři, stejně jako většina jiných sportovců z této země, vyloučeni ze všech mezinárodních soutěží. A nic nenasvědčuje tomu, že by se na tom mělo pro příští sezonu něco změnit, přesto se snaží šéfka tamního lyžování Jelena Vjalbeová směrem ke svým podřízeným šířit optimismus.

Foto: sport.ru

Šéfka ruského lyžování Jelena Vjalbeová.

Článek

FIS sice ještě neučinila rozhodnutí směrem k účasti ruských a běloruských lyžařů v příští sezoně, nicméně všeobecně se má za to, že mezinárodní federaci vzhledem k pokračující ruské invazi nezbude nic jiného než distanc prodloužit.

„Je jasné, že teď musíme hledat sílu především sami v sobě. Nesmíme se vzdát, musíme nadále trénovat, pokračovat dál myslet na cíle, které před sebou máme," apelovala Vjalbeová, mimochodem velká fanynka prezidenta Vladimira Putina a zastánkyně krvavého útoku na Ukrajinu, v rozhovoru pro server sports.ru.

Foto: @RT_com

Šéfka ruského lyžování Jelena Vjalbeová.

„Nemyslím si, že budeme vyloučení ze světa na roky. Tyhle sankce, stejně jako jakékoliv jiné, míří na nohy někoho jiného, ale zároveň se trefují i do těch vlastních. Z toho nikdo nemá prospěch," myslí si Vjalbeová.

Podle ní je jedním z přínosů sankcí, že se ukázalo, komu se dá důvěřovat.

„Situace se speciální operací (ruský oficiální eufemismus pro invazní válku) nás hodně naučila. Ukázala nám, kdo nás má rád, kdo je upřímný a kdo své milé úsměvy jen předstírá. Kdo nám podává a tiskne ruku a za zády drží naostřený nůž," dodala.

Vjalbeová se v květnu neúspěšně pokoušela obhájit ve volbách své místo v radě FIS. Kandidatura čtrnáctinásobné mistryně světa skončila naprostým fiaskem, když ve volbě skončila úplně poslední.

Proti účasti Rusů na mezinárodní scéně v příští sezoně jsou i norská lyžařská esa, která jsou jejich největšími soupeři.

„Když jedna země vytáhne do války a napadne jinou zemi, podle mě by její reprezentanti neměli mít nárok v lyžování startovat," vyjádřila se nedávno pro Nettavisen norská jednička Johannes Hösflot Klaebo.

„Doufáme, že jim nebude zakázán start navěky. Ale s tím, jak jsou věci teď, podle mě není jiné řešení," doplnil ho čtyřnásobný mistr světa Emil Iversen.

Reklama

Související témata: