Hlavní obsah

Severská biatlonová hvězda může přijít o velký křišťálový glóbus. Kvůli dopingu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Biatlonová legenda Kaisa Mäkäräinenová sice už závodní kariéru loni ukončila, ale teď jí hrozí, že přijde o jeden ze svých tří velkých křišťálových glóbů pro celkovou vítězku Světového poháru. A to kvůli dopingu. Paradoxně ne kvůli tomu, že by ona sama dopovala, ale kvůli užití zakázaných prostředků její soupeřkou.

Foto: Instagram Kaisy Mäkäräinenové

Přijde Kaisa Mäkäräinenová o jeden ze svých glóbů?

Článek

Definitivně byl totiž uzavřen případ ruské dopingové hříšnice Olgy Zajcevové, která byla potrestána doživotním zákazem činnosti a už vyčerpala i všechny možnosti k odvolání.

Mezinárodní biatlonová unie (IBU) také vymazala její umístění z olympijské sezony 2013/14 ze závodů, při nichž byla pozitivně testována.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Kaisa Mäkäräinen (@kaisamakarainen)

Tím pádem ale došlo ke kuriózní situaci, protože po diskvalifikaci Zajcevové se zpětně přičetly body Norce Toře Bergerové, která se tím pádem dostala v celkovém hodnocení SP o pět bodů před Kaisu Mäkäräinenovou. Ta má pochopitelně už více než sedm let velký glóbus za sezonu 2013/14 doma ve své sbírce.

„Tohle jsem od nikoho kromě vás ještě neslyšela. Je to už tak dávno, že je divné se tím teď zabývat. Nejhůř by na to celé doplatila Kaisa, kdyby jí glóbus sebrali. V tom případě doufám, že z něj utře prach," smála se Bergerová poté, co ji norská televize NRK o jejím nároku na celkový triumf informovala.

„Bylo by to ale trochu, jako kdybych jí vítězství ukradla, když už je to takhle dávno," dodala Bergerová.

Mäkäräinenová navštívila o víkendu závody SP v Annecy, ale ke kauze se odmítla pro NRK vyjadřovat, dokud IBU nastalou situaci nevyřeší.

„Případ Olgy Zajcevové je uzavřen, už nejsou žádné další instance a její diskvalifikace je definitivní. Musíme provést přepočet výsledků a bodů z příslušných závodů. Došli jsme ale k tomu, že Tora celkově předstihla Kaisu. IBU se musí na celou záležitost podívat a rozhodnout, jak s ní naloží. Aby pokud možno nebyly ostatní závodnice poškozeny dopingem někoho jiného," vysvětloval pro NRK sportovní ředitel IBU Felix Bitterling.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Kaisa Mäkäräinen (@kaisamakarainen)

Naznačil, že je možné, že nakonec glóbus dostane zpětně Bergerová a zůstane i Mäkäräinenové. Bude ale pochopitelně potřeba zabývat se i otázkou finančních odměn.

Bergerová si dodnes pamatuje finále zmíněné sezony, v němž se o celkovém prvenství rozhodovalo. Na domácí trati v Holmenkollenu se totiž loučila s bohatou kariérou.

„Ten poslední závod sezony si pamatuji, protože byl zároveň mým posledním v životě. Mohla jsem celý Světový pohár vyhrát, ale potřebovala jsem se umístit lépe než Kaisa. To se mi ale nepodařilo. Už jsem toho měla dost. Nebyla to pro mě zase tak bolestivá porážka, i když mě samozřejmě mrzelo, že jsem se nemohla rozloučit celkovým prvenstvím," zavzpomínala dvojnásobná olympijská šampionka a osminásobná mistryně světa Bergerová.

Měla by přijít biatlonistka Kaisa Mäkäräinenová po přepočtu výsledků o křišťálový globus ze sezony 2013/14.
Ano, vítězka může být jen jedna a tou je nyní Tora Bergerová.
5,6 %
Ne, výsledky by se měly zachovat v původní podobě.
10,5 %
Globus by měl zůstat Mäkäräinenové a nově by měl být udělen i Bergerové.
83,9 %
Celkem hlasovalo 6943 čtenářů.

Reklama