Hlavní obsah

Slavný biatlonový kouč vzbudil na MS poprask: Střelba? Katastrofa. Za 200 tisíc eur můžete být nejlepší

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Biatlonové mistrovství světa v Novém městě na Moravě pozorně sleduje i legendární kouč Wolfgang Pichler. Úspěšný německý trenér dokázal k velkým medailím dotáhnout i současnou švédskou generaci v čele se Sebastianem Samuelssonem či Hannou Öbergovou. A právě s jejich výkony na probíhajícím šampionátu není spokojen. Přišel dokonce s radou, která se ale nesetkala v Novém Městě na Moravě zrovna s pochopením.

Foto: Jaroslav Svoboda, ČTK

Švédský reprezentant Sebastian Samuelsson v Novém Městě na Moravě

Článek

Švédská reprezentace zůstává na mistrovství zatím za očekáváním, a to zejména na střelnici. Tahle skandinávské velmoc na letošním šampionátu už žádné velké medailové žně nejspíš nezažije. A od své bývalého trenéra si navíc vyslechla hodně nelichotivá slova.

„Je to katastrofa. Samozřejmě nemůžeme být spokojeni,“ zhodnotil střelecké výkony Švédů Pichler ve studiu švédské televize SVT.

„Ale není to problém jen reprezentačního áčka, ani v mládežnický týmech (Švédska) neumí střílet. Musíme přivést kvalitního kouče na střelbu, to je naprosto zásadní,“ rozohnil se bývalý klíčový muž švédského biatlonu.

A ihned navrhl řešení. „Vykupte od Norů Siegfrieda Mazeta. Zaplaťte Siegfriedovi 200 tisíc euro a budeme mít nejlepšího trenéra střelby na světě,“ ukázal Pichler na francouzského odborníka, jenž dříve přestoupil od Martina Fourcadea a spol. k Norům.

Jeho návrh se ale jak u Švédů, tak u Norů nesetkal zrovna s pochopením. „To je nesmysl. Nevím, jestli si dělal legraci, nebo to myslel vážně, ale je to dost lehkovážné tvrzení,“ divil se návrhu Samuelsson.

„Je zřejmé, že (Pichler) má své nápady. Tak to vždy bylo a bude,“ komentovala návrh pro list Aftonbladet Hanna Öbergová s tím, že se současnými trenéry v reprezentaci je nadmíru spokojena.

Ohradil se i šéftrenér švédské reprezentace Johannes Lukas. „Nehodlám se s Wolfgangem hádat. Už s námi nespolupracuje a nevidí do současného způsobu naší práce. Poté, co jsem převzal funkci já, jsme vybudovali velmi silný trenérský tým,“ řekl Lukas.

Rázně odmítl Pichlerova slova i norský reprezentant a král probíhajícího MS Johannes Thingnes Bö. „Myslím, že Siegfried chce spolupracovat s těmi nejlepšími. Dřív byl s Martinem Fourcadem a teď je s námi,“ uvedl Nor pro Aftonbladet.

Reklama