Hlavní obsah

Nejdřív špatné jídlo, teď znechucení z ceremoniálu. Je to za trest, stěžují si Švédové na Vysočině

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ještě před startem biatlonového MS v Novém Městě na Moravě si postěžovala švédská hvězda Hanna Öbergová, že v minulosti neměla dobré zkušenosti s českým jídlem. Šampionát na Vysočině zatím moc nechutná ani jejím mužským kolegům, jimž ho ale znechutili Norové svojí naprostou dominancí.

Stíhačka mužů na 12,5 kilometrůVideo: Česká televize

 
Článek

Ta kulminovala v nedělní stíhačce, kdy mezi nejlepší šestkou figuroval jediný nenorský závodník - Švéd Sebastian Samuelsson. V sobotním sprintu, kdy rovněž stupně vítězů opanovali Norové, byl nejlepší Švéd pátý. A Samuelsson se nijak netajil tím, že už má plné zuby chození na tzv. květinové ceremoniály pro nejlepších šest závodníků, kde dělá „křoví“ pro norské medailisty.

„Byl jsem na květinovém ceremoniálu už dvakrát a pokaždé to tam zaplnili Norové. Je to skoro za trest tam stát a poslouchat jejich hymnu. Snažím se tam být hluchý. Takže příště chci vyhrát nebo být radši až sedmý,“ povzdechl si Samuelsson v rozhovoru pro televizi SVT.

Norští biatlonoví fanoušci a jejich oslavné choreo po stíhačce mužů, ve které jejich reprezentanti dominovaliVideo: Sport.cz

V novinářské mix zóně ho v neděli navíc vyplísnil Nor Tarjei Bö za to, že si při norské hymně nesundal čepici.

„Jsem z toho trochu zklamaný. Nejsem si jistý, jaká jsou v tom pravidla, ale určitě by sis měl sundat čepici, když se hraje státní hymna,“ káral v přátelském duchu Švéda starší ze slavné norské bratrské dvojice.

„Při norské hymně ji nesundám. I když asi ani při švédské. Tuhle věc jsem nikdy moc nechápal. Tady sice není pod nulou, ale i tak je mi na hlavu zima, když si ji sundám,“ reagoval Samuelsson, jenž už má z Nového Města bronzovou medaili z úvodní smíšené štafety.

Švédové ale mají zkrátka nadvlády svých sousedů dost. „Že by to bylo otravné, to asi není to správné slovo, ale únavné to je. Pro sport to není dobré. S tím všichni souhlasí,“ přitakával v rozhovoru pro NRK kouč švédské reprezentace Johannes Lukas.

Pro podobné nářky však nemá žádné pochopení expert zmíněné televize Ola Lunde. „Tak jeďte domů a víc trénujte,“ vzkázal Lukasovi a spol.

Reklama