Hlavní obsah

Slovenský expert nevydržel u českých biatlonistek ani do zimy. Už ho nemáme, říká Davidová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mezi kempem v Novém Městě na Moravě a testy v Jablonci vyrazila Markéta Davidová na zaplněný pražský Strahov a proměnila se v porotkyni. „Masakr. Nepřijde mi to moc bezpečné, ale je to zábava. Některé nápady jsou fakt originální,“ líčila biatlonistka pro Sport.cz poté, co hodnotila vozidla na akci Red Bull Káry, a prozradila novinky v přípravě.

Bláznivá nemotorová vozítka svištěla Strahovem. V roli porotkyně biatlonistka Markéta DavidováVideo: Red Bull

 
Článek

Do startu zimní sezony zbývají ještě více než dva měsíce, ale Davidová má za sebou vydatnou porci závodů na kolečkových lyžích. „Mě ta letní příprava baví,“ přikyvuje.

Však na mistrovství světa ve slovenském Osrblie získala zlato v závodě s hromadným startem, na domácím šampionátu v Letohradě vyhrála stíhačku se všemi 20 trefenými terči a pro druhé místo vyrazila do Annecy na exhibici Martin Fourcade Nordic Festival. „Tam je to fakt skvělý. Hezké město, spousta fanoušků,“ pochvaluje si.

V Novém Městě na Moravě si pak při trénincích užila Vysočina arenu ještě v poklidu a bez fanoušků, než tam za pět měsíců vypukne vrchol biatlonové zimy v podobě světového šampionátu. „Ale to je ještě daleko,“ nesměřují zatím myšlenky Davidové k únoru příštímu roku.

Teď je pro ni podstatné zvládnout přípravu kvalitně a ve zdraví, což se úplně nedaří mužské části reprezentace, v níž větší či menší trable postupně potkaly Adama Václavíka, Michala Krčmáře, Tomáše Mikysku a Ondřeje Mánka.

„My jsme menší tým, ale zatím jsme všechny tři v pohodě,“ říká i za parťačky z reprezentačního áčka Terezu Voborníkovou a Jessicu Jislovou. Letos pod vedením Egila Gjellanda tráví všechny víc času s mužskou částí reprezentace.

„Netrénujeme spolu, máme jiné plány, ale jezdíme společně na soustředění a jsme víc spolu, což je fajn, že je ta skupina větší a různorodější,“ pochvaluje si.

Jen plány na rozšíření realizačního týmu neklaply. Slovenský expert Martin Bajčičák, který dokázal vyhrát závod Světového poháru v běhu na lyžích a pomáhal v biatlonovém rozletu třeba slovenským sestrám Fialkovým, měl pomoct k lepším výkonům na trati.

Jenže u českého týmu nevydržel ani do zimy. „Tréninky jsme spolu měli, ale už ho nemáme,“ hlásí lakonicky Davidová. „Proč skončil? To je spíš otázka na vedení,“ říká šestadvacetiletá bývalá mistryně světa.

„Bylo to po vzájemné dohodě, někdy to tak prostě je, že to nefunguje, jak si obě strany představují. Zkusili jsme a nebylo to ono z obou stran,“ upřesnil sportovní ředitel Českého svazu biatlonu Ondřej Rybář.

Po testech v Jablonci si Davidová se svými parťačkami užije ještě trochu volna před startem závěrečné přípravy. „Už se nikam daleko nechystám, maximálně tady poblíž na dva tři dny,“ líčí. V plánu je návštěva i jejich oblíbených koní. „Vždycky se snažím využít čas, abych byla s nimi. Ale žádné parkurové závody letos neproběhly a teď už na to také není čas,“ dodává.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.