Hlavní obsah

Mix štafeta se biatlonistům povedla. České kvarteto pošilhávalo po stupních vítězů, nakonec dojelo v Östersundu páté

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Výborně zvládla česká smíšená štafeta v biatlonu závod Světového poháru ve švédském Östersundu. Sestava Michal Krčmář, Mikuláš Karlík, Markéta Davidová, Jessica Jislová od začátku patřila mezi nejlepší, do poslední střelnice se prala o medailové pořadí a v cíli nakonec brala páté místo. Z prvenství se radovali Francouzi, přesto na druhém úseku museli na trestné kolo.

Foto: Petr Slavík / Český biatlon

Finišmanka české smíšené štafety Jessica Jislová

Článek

Štafetu rozbíhající Krčmář bleskově opravil jednu chybu vleže, střelnici opouštěl devátý v kontaktu se špičkou. Položku vstoje měl vynikající z hlediska přesnosti i rychlosti, posunul se na pátou pozici a do konce prvního úseku udržel krok se štafetami Norska, Švýcarska, Francie i Itálie před sebou. „Bylo to neskutečný fofr, takže jsem rád, jak jsem to na střelnici ustál a udýchal. Lyže jely dobře, z tohoto pohledu žádný problém,“ vykládal Krčmář.

Karlík sice čelil běžeckým esům, ale potvrzoval na lyžích dobrou formu z testovacích závodů. Při ležce dobíjel pouze jednou, na trať se vrátil čtvrtý, jen sedm vteřin za vedoucím triem Francie, Norsko, Německo. Český reprezentant se pak naháněl s Italem Giacomelem, z čehož vyplynulo, že na střelbu vstoje přijeli spolu a měli dvacet sekund k dobru na šesté Švédsko.

Karlík sice poslal první tři rány mimo terč, ale dalších pět už bylo přesných. „Všichni se hnali dopředu jako o život, pak jsem těžko chytal dech. Nohy se mi naštěstí nerozklepaly tolik, abych to neustál,“ líčil, když zažehnal hrozbu trestného kola, na které ale musel Jacquelin, jenž se vrátil na trať pátý. Hned za českým biatlonistou, který Francouze výtečným během udržel za sebou.

J. Bö v čele vyjel pro krajanku Knottenovou náskok sedmnácti vteřin na Německo. Třetí Itálie předávala jen šest vteřin před Českem, Davidová tak měla na dohled Wiererovou. Brzy už jely spolu v kontaktu a přidala se k nim Francouzka Brasaizová-Bouchetová.

Když ženy na třetím úseku přijely k položce vstoje, Davidová sice potřebovala jeden rezervní náboj, ale o kontakt s nejlepšími tím nepřišla. Norka při stojce dobíjela třikrát a vedla už jen o sedm vteřin před neustále zrychlující Francouzkou, která předstihla Schneiderovou z Německa. K níž se hodně přiblížila přes dvě rány navíc i česká biatlonistka držící parádním během, druhým nejlepším na úseku, za sebou Italku. „Chyby na stojce mě zamrzely, ale měla jsem super připravené lyže,“ řekla Davidová.

Foto: Petr Slavík / Český biatlon,

Předávka mezi Mikulášem Karlíkem (úplně vlevo) a Michalem Krčmářem (druhá zleva)

Na předávce finišmankám už vedla Francie o osm sekund před Norskem. Česko od třetího Německa dělily jen čtyři vteřiny, za nimi číhala na svou šanci Vittozziová. K první střelbě závěrečného úseku přijely všechny tři štafety usilující o bronzovou příčku společně. Jislová poslala všech pět ran do terče, čímž na chvíli ucukla soupeřkám. Italka ji sice běžecky předčila, Němka Voigtová ale na lyžích začala odpadat.

Bylo jasné, že medailovou tajenku rozluští poslední střelecká položka a následně závěrečné dva kilometry na lyžích. Francie získala do finiše třináct vteřin k dobru na Norsko, což Tandrevoldová dokázala mírně snížit, ale ne sjet. Vittozziová nejrychlejším časem posledního úseku rozhodla souboj o bronz pro Itálii.

Foto: Petr Slavík / Český biatlon

Česká smíšená štafeta skončila v úvodním závodu sezony pátá

Jislová si přes dobíjení na stojce snažila uhlídat za svými zády Německo. V cílové rovince ji ale Voigtová, která ušetřila trochu víc sil, o 1,7 sekundy předstihla. „Nechala jsem na trati, co ve mně zbylo. Ve sjezdech jely Němce lyže lépe, ale byla jsem moc ráda, jak mi to kluci a Makula přivezli. Pro nás fajn začátek sezony,“ hodnotila Jislová. Pro Česko to znamenalo účast na květinovém ceremoniálu vyhrazeném při SP vždy šesti nejlepším štafetám.

Světový pohár v biatlonu – smíšená štafeta v Östersundu
1. Francie (Fillon-Maillet, Jacquelin, Brasaizová-Bouchetová, Jeanmonnotová) 1:09,09,9 (1+5)
2. Norsko (T. Bö, J. Bö, Knottenová, Tandrevoldová) +15,7 (0+7)
3. Itálie (Bionaz, Giacomel, Wiererová, Vittozziová) +39,7 (1+9)
4. Německo (Rees, Nawrath, Schneiderová, Voigtová) +55,7 (0+8)
5. ČESKO (KRČMÁŘ, KARLÍK, DAVIDOVÁ, JISLOVÁ) +57,4 (0+9)
6. Švédsko (Nelin, Ponsiluoma, Magnussonová, E. Öbergová) +2:28,0 (0+9)

Reklama