Hlavní obsah

Štafeta biatlonistů se rvala o medaili. Ještě na posledním úseku vedla, v cíli byla čtvrtá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Parádní výkon předvedli čeští biatlonisté ve štafetovém závodě na MS v německém Oberhofu. Finišman Jonáš Mareček vybíhal dokonce senzačně jako první, jenže vleže se v hodně větrném závodě nevyvaroval dvou trestných kol a dostaly se před něj favorizované Francie, Norsko, Švédsko. Čtvrté místo v cíli je přesto velkým úspěchem reprezentačního kvarteta. Útok Nora J. Boea na šesté zlato z letošního šampionátu nevyšel, Fillon Maillet na posledním úseku mu nedal šanci.

Foto: Lisa Leutner, Reuters

Švýcarský Sebastian Stalder (vlevo) and český Michal Krčmář (vpravo) ve štafetovém závodě na MS v Oberhofu.

Článek
Fotogalerie

Osm štafet zvládlo úvodní položku úplně bez dobíjení, Česko patřilo mezi ně. Michal Krčmář pak přijel ke stojce už druhý za Francouzem Guigonnatem. Sice potřeboval jeden rezervní náboj, ale střelnici opouštěl čtvrtý v kontaktu s nejlepšími.

Do velkých potíží se dostali Švédové, neboť Femling musel na trestné kolo, kterému se těsně vyhnul Nor Christiansen, jenž musel při položce třikrát opravovat a předával až dvanáctý se ztrátou téměř minutu. Švédsko figurovalo s ještě větším mankem na 18. místě.

„Jsme spokojeni, i když při průběhu závodu je čtvrté místo docela hořké," řekl Krčmář, jenž odvedl na posledním kilometru výbornou práci na lyžích. Tomáš Mikyska díky tomu vybíhal na trať druhý, jen tři vteřiny za Francii. Hned za sebou měl Švýcarsko, čtvrtí Němci už zaostávali 27 sekund.

Druhý člen české štafety pak ležku zvládl výtečně, dal ji hned na pět ran a reprezentanti jeli v čele před Finellem a Claudem. Střelbu vstoje na druhém úseku výrazně poznamenal silný poryv větru.

Mikyska si s ním při třech dobíjeních poradil, stejně jako Francouz, zatímco Švýcar musel na čtyři trestná kola. „Vyšlo mi to super. Povedlo se zariskovat, i když střelnice byla těžká," líčil 23letý reprezentant.

Do velkých potíží se na střelnici další země. Česko s Francií tak získaly náskok minutu na Švédsko, které díky výtečnému Ponsiluomovi poskočilo na třetí místo. T. Boe vytáhl Nory na čtvrtou příčku. Tři trestná kola Kühna na druhém úseku pohřbily medailové šance domácího Německa.

Jakub Štvrtecký po přebrání štafety uháněl vpředu s Jacquelinem. Obě střelecké položky zvládl výborně a po stojce dokonce Francouze předstihl. „Klobouk dolů před servisem, lyže mi jely skvěle," líčil, když předal první s převahou 11 vteřin.

Nejmladší člen českého kvarteta Jonáš Mareček to měl na posledním úseku nesmírně těžké. Vleže mu přes využití všech tří rezervních nábojů zůstaly dva terče nezasažené. „Cvakal jsem v reakci na silný poryv větru, ale bylo to málo," přiznal.

„Nejvíc mě mrzí, že všechny rány mimo terč byly těsné, kalibrové. Nakonec jsem se v tom na střelnici pod tlakem nějak ztratil," mínil český finišman, když se po druhém trestném kole vrátil na trať čtvrtý. Francie se tak vrátila do vedení, Norsko se vytáhlo jen ke stříbru a Samuelsson uhájil švédský bronz před Marečkem, jenž dal stojku s jedním dobíjením, zhruba o dvacet vteřin. Čtvrtým místem ale čeští muži zopakovali své štafetové maximum z MS 2019.

Mistrovství světa v biatlonu - štafeta mužů na 4x7,5 km v Oberhofu:
1. Francie (Guigonnat, F. Claude, Jacquelin, Fillon Maillet) 1:21:48,8 (1+9)
2. Norsko (Christiansen, T. Boe, Lägreid, J. Boe) +38,8 (2+14)
3. Švédsko (Femling, Ponsiluoma, Nelin, Samuelsson) +1:39,9 (1+13)
4. Česko (Krčmář, Mikyska, Štvrtecký, Mareček) +2:04,9 (2+10)
5. Německo (Strelow, Kühn, Rees, Doll) +3:51,8 (5+8)
6. Švýcarsko (Stalder, Finello, Hartweg, Wiestner) +4:08,1 (6+8)
7. Itálie (Bionaz, Giacomel, Zeni, Hofer) +4:22,9 (0+14)
8. Rumunsko (Buta, Šamajev, Coltea, Flore) +4:48,6 (0+13)
9. Slovinsko ((Cisar, Dovžan, Fak, Vidmar) +4:48,7 (3+14)
10. Finsko (Ranta, Harjula, Seppälä, Hiidensalo) +5:08,8 (3+7)

Reklama