Hlavní obsah

Biatlonový televizní expert pod tvrdou kritikou kolegy: Jestli tě to nebaví, tak dej výpověď

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vybojoval olympijské zlato i titul mistra světa, býval miláčkem národa, k němuž už nějaký čas bývalý šampion Björn Ferry promlouvá coby expert při biatlonových závodech na obrazovkách veřejnoprávní televize SVT. Jenže jak se během aktuálního MS v Oberhofu ukázalo, ani on není ve své vlasti nedotknutelný.

Foto: Lisa Leutner, Reuters

Biatlonové MS v Oberhofu. Ilustrační foto.

Článek

Veřejná kritika televizních sportovních komentátorů, a to i v případě biatlonu, občas bývá i v Česku oblíbenou národní kratochvílí. Nicméně tak tvrdé výtky, jaké o Ferrym sepsal komentátor deníku Expressen Albin Julin, se v médiích na adresu novinářského kolegy a bývalého špičkového sportovce vidí málokdy.

„Björne Ferry, jsi už unavený svojí prací pro televizi? Tak dej výpověď a jdi dělat něco jiného," začíná zostra svůj článek Julin.

Vadí mu, že z komentátorského studia veřejnoprávní televize podle jeho mínění místo zasvěcených postřehů a pohotových analýz zní spíš spousta smíchu a upatlaných vtipů.

„V novinářské buňce SVT je během MS v biatlonu hromada smíchu a legrace," upozorňuje komentátor Expressenu s poukazem třeba na slovní hříčku popisující přeběhnutí zajíce přes trať či Ferryho poznámku o tom, že suverénní jízda Johannese Thingnese Böa skončí, jakmile „si zlomí obě nohy", čemuž se následně se spolukomentátorem Olou Bränholm hlasitě zasmáli.

„Někde se muselo stát nějaké nedorozumění, protože si dvojice Bränholm a Ferry myslí, že byli do Oberhofu posláni jako vtipálci, a ne v roli komentátorů," píše dále Julin.

Vadí mu také, že třeba v okamžiku, kdy Linn Perssonová zastřílela čtvrtou čistou položku a mířila ve vytrvalostním závodě za stříbrnou medailí, Ferry se s pobavením věnoval přehnaně výrazné výslovnosti jména norské závodnice June Arnekleivové a konstatování, že je z Lillehammeru.

Julin označuje současné Ferryho komentování jako nenápadité a nezúčastněné, což je podle něj přesný opak toho, na co bývali diváci dříve zvyklí.

„Možná nastal čas pro Björna Ferryho, aby nasedl na vlak domů do Storumanu a popřemýšlet o svojí budoucnosti v SVT. Myslím, že spousta z nás by hrozně ráda viděla Ferryho komentovat biatlon ještě spoustu let, ale záleží na tom, jestli jeho samotného to bude bavit," dodal.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.