Hlavní obsah

Krčmář ji rozjel skvěle, nakonec ale česká štafeta skončila jedenáctá. Norové vyhráli i přes tři trestná kola

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Světový pohár v biatlonu se přesunul do amerického Soldier Hollow, kde třídenní program začal štafetou mužů. Skvěle ji rozběhl Michal Krčmář, takže Česko vedlo, ale Jonáš Mareček pak na druhém úseku pomalu běžel, a hlavně musel po stojce na trestné kolo. Nakonec finišman Vítězslav Hornig neudržel pozici v elitní osmičce a reprezentační kvarteto se ztrátou více než čtyř minut obsadilo až jedenácté místo.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Michal Krčmář na archivním snímku

Článek

Michal Krčmář skutečně rozjel štafetu naprosto úžasně. „Ve zdejší nadmořské výšce trať dost bolí, ale mně to sedlo,“ líčil, když ležku zvládl bez dobíjení. Při stojce, kam přijel na druhém místě, potřeboval jediný náhradní náboj. Do té chvíli vedoucí Nor Lägreid si s druhou položkou vůbec neporadil a musel na tři trestná kola, z nichž se vrátil až na 18. místě se ztrátou více než minuty.

Mistři světa Švédové byli dokonce až dvacátí, protože Brandt také chyboval a musel rovněž kroužit metry navíc. Mezitím český biatlonista opouštěl střelnici na první pozici, těsně před Francouzem Claudem. Společně dojeli i na předávku, třetí Ukrajina ztrácela jedenáct sekund a za ní se držely štafety USA, Itálie a Německa.

Marečkovi střelba nevyšla

Mareček na druhém úseku musel vleže třikrát opravovat a takové zdržení na střelnici znamenalo pokles Česka na šesté místo těsně za domácí Američany a Němce. Jacquelin získal pro Francii dvacetivteřinový náskok na Italy, které posouval dopředu v běhu výborný Giacomel.

Po stojce ale potkala dvě trestná kola i Francii, která klesla na sedmí místo. Do čela tak šla Itálie o půl minuty před Ukrajinci, kteří do té chvíle nepotřebovali vůbec dobíjet. Norsko vytáhl na lyžích neskutečně rychle a při střelbě skvělý T. Bö už na třetí místo.

Mareček při své druhé střelbě bohužel ani při využití tří rezervních nábojů nedokázal zasáhnout poslední terč – a také si musel přidat 150 metrů navíc. Propadl se až na desátou příčku s odstupem téměř minuty na pódiové umístění. „Běžecky jsem se necítil dobře a do toho ještě malér na střelnici,“ litoval český biatlonista.

Senzační jízda Norů

Během třetího úseku pak J. Bö stoprocentní střelbou i vynikající během vytáhl Norsko do vedení, o dvacet vteřin před Německem a USA. Po Bionazově zdržení na střelnici byli Italové až čtvrtí, ale ještě se vytáhli zpátky do boje o pódium. Nakonec jim rozdílem devíti desetin sekundy Hofer vyjel stříbro před Němci.

Jakub Štvrtecký zvládl obě položky s jedním dobíjením a pomohl Česku ještě na osmé místo, jehož udržení ale bylo pro finišmana Vítězslava Horniga, který výrazně zaostával v běhu, neřešitelným úkolem.

Mezitím Christiansen bezpečně vedl Norsko za dvanáctým štafetovým triumfem při SP v řadě, o šanci na senzačním umístění na stupních vítězů přišli na posledním úseku Američané. Čtvrtí místo v cíli pro ně přesto bylo sezonním maximem.

Světový pohár v biatlonu – štafeta mužů na 4x7,5 km v Soldier Hollow
1. Norsko (Lägreid, T. Bö, J. Bö, Christiansen) 1:13:12,3 (3+5)
2. Itálie (Braunhofer, Giacomel, Bionaz, Hofer) +26,5 (0+8)
3. Německo (Strelow, Kühn, Doll, Nawrath) +27,3 (0+8)
4. USA (Bonacci, Doherty, Wright, Brown) +1:30,0 (1+9)
5. Švédsko (Brandt, Nelin, Samuelsson, Ponsiluoma) +1:46,5 (1+9)
6. Rakousko (Unterweger, Eder, Komatz, Jakob) +3:12,1 (0+8)
7. Finsko (Ranta, Seppälä, Laitinen, Invenius) +3:34,7 (1+9)
8. Francie (Claude, Jacquelin, Perrot, Guigonnat) +3:34,9 (4+13)
....
11. Česko (Krčmář, Mareček, Škvorecký, Hornig) +4:23,5 (1+11)

Reklama