Hlavní obsah

Strašák v podobě větru nad Vysočinou? Hlavně ať fouká jedním směrem, přeje si kouč biatlonistů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Předpověď se naplňuje, start biatlonového světového šampionátu doprovodí v Novém Městě na Moravě větrné počasí, k němuž se přidává i déšť. Podmínky blížící se těm závodním si vyzkoušeli při odpoledním tréninku biatlonisté, které dnes nečeká smíšená štafeta startující v 17:20.

Jak na MS ustát tlak domácího prostředí? Vždycky jsem si pro sebe říkala, že chleba levnější nebude, když se něco nepovede, radí Gabriela SoukalováVideo: Sport.cz

 
Článek

Na střelnici pozorně sledoval podmínky i výkony českých reprezentantů střelecký kouč Matt Emmons. Hned nad terči se na digitální liště objevovaly údaje o teplotě, vlhkosti a síle větru, která se nejčastěji pohybovala mezi osmi a jedenácti metry za sekundu.

„Na začátku tréninků to bylo těžší koučovat, teď je vítr o něco slabší a fouká víc zleva. Podle mě je to trochu snazší než včera při tréninku,“ srovnával Emmons svou brilantní češtinou podmínky s úterým, kdy proběhl jediný oficiální trénink před startem šampionátu.

Biatlonové MS v Novém Městě startuje. Špatné počasí fanoušky neodradilo, těší se na smíšenou štafetuVideo: Sport.cz

To si tratě a střelnici vyzkoušeli i Michal Krčmář, Tomáš Mikyska, Markéta Davidová a Jessica Jislová, kteří byli nominováni do smíšené štafety. Při ní by vítr neměl sílit, ale déšť ustávat podle předpovědi nemá. „Může klouzat podložka, nepříjemné to bude. Ale pro všechny stejné,“ ví olympijský vítěz Emmons.

Na vítr se biatlonisté připravují při nástřelu, kdy si míření upraví takzvanými cvaky. „Jestli pak fouká 8 nebo 10 metrů za sekundu, už velký vliv nemá. Ale samozřejmě když při stojce fouká do těla, je to znát,“ ví.

Nejhorší jsou pak poryvy a změny směru. „Když se během položky vítr otočí, že začne zleva, pak fouká zezadu, potom trošku zprava, ani nemůžete na každou změnu zareagovat,“ popisuje.

Sám si ostatně podmínky ve Vysočina areně vyzkoušel při letním soustředění. „Vzal jsem si flintu a zjistil, že když fouká hodně, ale konstantně, stačí cvak, maximálně dva. Hlavně když je to jedním směrem. Nejhorší jsou nárazy, to je třeba být na terči trpělivý,“ připomíná Emmons.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.