Hlavní obsah

Vzpomínky ožily. Soukalová tančila na tenkém ledě, pak musela splnit sázku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Podobností je spousta. Psal se rovněž 7. únor, jen letopočet ukazoval o jedenáct let méně. A natěšení fanoušci napjatě vyhlíželi smíšenou štafetu coby úvodní disciplínu biatlonového světového šampionátu. V roce 2013 do Česka zavítal poprvé v historii a 20 000 diváků burácelo nadšením, když Ondřej Moravec dovezl štafetu k bronzu.

Na každou vteřinu v Novém Městě mám krásné vzpomínky, vyznává se Gabriela Soukalová. Vím, že sem patřím. Video: Sport.cz

 
Článek

I proto, že zůstává dosud jedinou domácí medailí z mistrovství světa pro český tým, zapsal se nesmazatelně do paměti účastníků tehdejšího závodu. Moravcovi připravili pozici pro útok na závěrečném úseku Veronika Vítková, Gabriela Soukalová a Jaroslav Soukup.

„Bronz je pro nás jako zlato, na Nory a Francouze jsme neměli,“ vyprávěl tehdy Moravec, který dojížděl do cíle s hůlkami vztyčenými směrem k nebi a charakteristickým vyplazeným jazykem. Tehdejší šéftrenér Ondřej Rybář pak medaili přirovnával k vítěznému zápasu ve fotbalové Lize mistrů.

Po jedenácti letech jsou Moravec a Soukalová opět v Novém Městě na Moravě. Jen místo běžek a malorážky si nasazují sluchátka s mikrofonem coby experti České televize. A není divu, že jejich více než dekádu starý příběh stále táhne, oba o něm vyprávěli i pro web Mezinárodní biatlonové unie.

Soukalová jako nejmladší členka českého kvarteta byla teprve na startu své zářné kariéry, v Novém Městě na Moravě založila svoji medailovou sbírku. „Jet před tolika lidmi byla pro mě nová zkušenost, ale zároveň zodpovědnost. Přišlo mi, že tančím na tenkém ledě,“ vybavuje si pocity při závodě, v němž z 10 terčů na jediný potřebovala dva náboje.

Moravec přebíral před posledním úsekem jako čtvrtý a tlak zaplněných tribun ustál parádně. Ani jednou nechyboval, naopak trápící se Dmitrij Malyško seslal ruskou štafetu daleko pod stupně vítězů. „Zážitek na celý život, z něhož jsem těžil i potom,“ vzpomíná Moravec, který svým parádním finišem přihrál divákům ve Vysočina areně i jeden nečekaný zážitek.

Umělecky nadaná Soukalová totiž prohlásila, že pokud se jí povede získat medaili, tak před fanoušky zazpívá. A tak si na závěr šampionátu nachystala píseň Don´t speak z repertoáru kalifornské skupiny No Doubt.

„Byla to docela výzva, nikdy jsem před tolika fanoušky nezpívala. Takže jsem nevěděla, jak bude fungovat akustika, a sotva jsem slyšela hudbu, což je docela znát, když si to pak pustíte,“ smála se Soukalová.

Reklama