Hlavní obsah

SESTŘIH: Bídný začátek biatlonistů na MS. Smíšená štafeta po Krčmářově trestném kole propadla, slaví Francie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Stačila první střelecká položka a bylo jasné, že start biatlonového mistrovství světa v Novém Městě na Moravě dopadne pro českou smíšenou štafetu mizerným výsledkem. Michal Krčmář musel hned na trestné kolo, později se za své vystoupení upřímně omlouval a ani jeho parťáci už nevytáhli umístění lépe než na 14. příčku. Vyhrála Francie, která tak získala třetí světové zlato v této disciplíně.

Sestřih závodu smíšených štafet na biatlonovém MS v Novém Městě na MoravěVideo: Česká televize

 
Článek
Fotogalerie

Byl to pro Čechy tuze bídný start, protože rozbíhající Michal Krčmář musel hned po první střelbě na trestné kolo a záhy tak ztrácel minutu na vedoucího Němce Strelowa. Hůř než domácí štafeta na tom v tu chvíli byli jen Jihokorejci. A zásadní zlepšení nepřišlo od Krčmáře ani na stojce, kde musel dvakrát opravovat a ze střelnice odjížděl až na 22. místě s hrozivou ztrátou minuty a 33 vteřin. Tomáše Mikysku pak do závodu vyslal s mankem dvou minut na vedoucí Francouze a Němce, třetí byli v ten moment Norové.

„Zazdil jsem to na střelnici, pokazil jsem vstup do šampionátu a mrzí mě to vůči členům našeho týmu a fanouškům, kteří přišli. Výkon stál totálně za nic, omlouvám se za svůj výkon. A střelba? Dělal jsem to samé jako na nástřelu, ale nespadlo to tam. Asi jsem to nezvládl,“ sypal ze sebe Krčmář.

První den biatlonového MS v Novém Městě na Moravě

Navzdory deštivému počasí i mizernému českému startu to na tribunách Vysočina Areny žilo, náladu jim navíc zlepšil Mikyska, jenž zvládl ležku pod 25 vteřin a při střelbě ve stoje pouze jednou opravoval. Nicméně na trati to nebyl úplný sprint, a tak Markétu Davidovou vyslal na její položku na 19. místě se ztrátou tří minut. „Jelo se mi dobře, ale úplně si nejsem jistý, jak na tom byly dnes lyže,“ řekl Mikyska.

„Je to neúspěch a je tam spousta věcí, nad kterými se musíme zamyslet. A vyvodit z toho důsledky, protože se nám závod nepovedl. Není to jen o závodnících, ale kompletně,“ uvedl sportovní ředitel biatlonistů Ondřej Rybář pro Českou televizi. „Bylo vidět, že lyže u všech (Čechů) se postupně zpomalovaly.“

Na čele se po polovině nic zásadního nezměnilo. Vedli Němci, jen těsně za nimi jeli Francouzi, Norům k vylepšení pozice nepomohl ani Johannes Bö, jemuž obzvlášť zatrnulo při třech opravách na stojce, a dovezl štafetu na třetí příčce s půlminutovou ztrátou. Jenže Franziska Preussová německou štafetu trestným kolem „odstřelila“, a tak do závěrečného úseku vybíhalo následující trio reprezentací – Francie, Švýcarsko a Norsko.

A kde byli domácí? Tuze daleko! Davidová dvakrát chybovala vleže i vstoje, druhá střela se dokonce natáhla skoro na minutu, nicméně její běžecký výkon dává do dalších závodů naději, a tak předávala na 14. místě se ztrátou tří minut a 10 vteřin. Jenže ani Jessica Jislová už ho nevylepšila.

„Zasekl se mi tam náboj, musela jsem ho vyhodit a ztratila jsem tam. Mám toho plné kecky. Pochopila jsem, že tady každý závod bude třikrát bolet, jak vás diváci ženou,“ řekla Davidová pro ČT.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Biatlonistka Markéta Davidová reprezentovala české barvy na třetím úseku smíšené štafety.

To očekávané drama na čele se nekonalo, Francouzka Julie Simonová předváděla báječné běžecké i střelecké představení a dovezla štafetu (Perrot, Fillon Maillet, Braisazová-Bouchetová, Simonová) i přes jedno trestné kolo(!) ke zlatu. Druhé se ztrátou 45 vteřin skončilo Norsko, třetí bylo Švédsko a na historickém čtvrtém místě jen vteřinu o medaile Švýcarsko. Češi na šampiony nabrali téměř pět minut.

Ve čtvrtek je v Novém Městě na Moravě volný den, v pátek šampionát pokračuje sprintem žen.

Mistrovství světa v biatlonu v Nové Město na Moravě:
Smíšená štafeta (4x6 km):
1. Francie (Perrot, Fillon Maillet, Braisazová-Bouchetová, Simonová) 1:09:24,4 (1 trest. okruh + 9 dobíjení)
2. Norsko (T. Bö, J.T. Bö, Knottenová, Tandrevoldová) -45,2 (0+8)
3. Švédsko (Samuelsson, Ponsiluoma, H. Öbergová, E. Öbergová) -1:01,7 (0+10)
4. Švýcarsko -1:02,9 (0+3)
5. Německo -1:30,9 (1+9)
6. Rakousko -2:30,5 (0+7)
...14. ČESKO (Krčmář, Mikyska, Davidová, Jislová) -4:47,8 (1+13)

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články