Hlavní obsah

Švancarovi učaroval biatlon. Nadchli ho diváci, střelbu přirovnává k penaltám. A Krčmáře vezme na pivo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Počítal, že přijede na jediný den, aby alespoň naživo okusil atmosféru sportu, který sem tam sleduje doma z gauče. „Ale jsem z toho tak nadšený, že v úterý valím znovu,“ líčí bývalý fotbalista Petr Švancara a od neděle – jak sám pro Sport.cz říká – nový velký biatlonový fanoušek. Učarovalo mu divácké pobláznění i pohled na střelnici, kde závodníci předvádějí obdivuhodnou koncentraci. „Vcuclo mě to, je to opravdu krásný sport.“

Nový biatlonový fanoušek Petr Švancara. Střelba je jako penalta ve fotbale, ale oni jich tam mají pět.Video: Sport.cz

 
Článek

Na biatlonu byl poprvé a dostalo se mu výjimečného privilegia, že mohl nedělní stíhačku sledovat ze střelnice, kde obvykle stojí jen trenéři či novináři. Start měl jako na dlani, a ještě než vyrazili biatlonisté na trať, pustil ven své tradiční emoce. „Křičel na mě a povzbuzoval,“ usmíval se po závodě Michal Krčmář.

Se Švancarou se znají, spojuje je fotbal, o kterém třeba debatují v pořadu Tiki-Taka. A tak právě i kvůli Krčmářovi Švancara do Nového Města na Moravě dorazil. „Tím, že se známe s Bimbem, panem Krčmářem, je do toho člověk víc vcuclej, že tu někoho má. Ale jsem úplně nadšený, jaká tady panuje atmosféra. Splnil se mi sen, protože jsem biatlon vždycky chtěl vidět. A jsem i nadšený, že lidi dojdou – a to je zase naše Česká republika –, i když není příznivé počasí a i když, pojďme si to přiznat, se našim úplně nedaří,“ sypal ze sebe Švancara.

S Krčmářem se stačili jen vzdáleně pozdravit, protože (nejen) český tým se snaží držet v bublině, aby minimalizoval riziko viróz. Švancara ale říkal, že se potkají brzy na pivu, což u Krčmáře – který se před rokem a půl opřel do fotbalisty Van Burena, že si dává po zápase pivo – zní úsměvně. Především ale Švancara byl v euforii z atmosféry, kterou na Vysočině zažil.

„Držím biatlonu pěsti, ať mají dost peněz, ať mají dostatek trenérů na mládež, protože po kariéře jsem zjistil, že to sport v České republice nemá lehké. Přeji biatlonu, ať se mu daří. Lidi na něj chodí, mají ho rádi. Jsem z něho úplně nadšený,“ líčil Švancara.

A hned po nedělní stíhačce měnil plány, aby do Nového Města dorazil i v úterý na vytrvalostní závod žen.

„Naživo člověk objeví úplně nové věci, než když to vidí v televizi z gauče, má brambůrky a říká: ‚Jak to, že se netrefil? To není možné, vždyť je to tak jednoduché.‘ Dnes jsem na střelnici stál 10-15 metrů za Bimbem. Viděl jsem, jak do toho fouká, prší. Jak těžké je zklidnit tělo před střelbou. A do toho ten kotel za vámi čeká, že to dáte. Je to něco jako penalta ve fotbale, ale on jich tam má pět.“

Tak v úterý zase nashle, Švanci!

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.