Hlavní obsah

Trumpeta s kyslíkovými lahvemi? Tátu bylo dost slyšet, smál se Mikyska

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Michal Krčmář zrovna s nešťastným výrazem opouštěl prostor cíle, když o pár desítek metrů dál odjížděl ze střelnice na svém úseku smíšené štafety Tomáš Mikyska. A z jeho rozesmáté tváře šlo číst úplně opačné pocity: radost a úleva. Však po operaci kolene z konce léta měl velké obavy, jestli se v Novém Městě na Moravě vůbec objeví.

Mrzí nás střelnice. Hrozně těžká trať, náročné podmínky, bolelo to, říkají po smíšené štafetě čeští biatlonisté. Video: Sport.cz

 
Článek

První den biatlonového MS v Novém Městě na Moravě1/7

Pro čerstvě 24letého biatlonistu šlo už o druhé vážné zranění kolene. První přišlo při fotbálku, druhé při loňském letním světovém šampionátu v Osrblie. Zrovna v momentě, kdy cítil parádní formu, na prahu sezony s vrcholem v podobě domácího mistrovství světa…

„Věřil jsem, že se stihnu dát dohromady, spíš jsem se bál, že se nenominuju,“ přiznával Mikyska. Do Světového poháru naskočil hned po Novém roce v Oberhofu a zejména svými štafetovými výkony si účast na mistrovství světa vcelku jistě vyjel.

Pro smíšenou štafetu původně trenéři počítali spíše s Jonášem Marečkem, ale ten se po úterním tréninku necítil ideálně, a tak padla volba na Mikysku. „Ani jsem nebyl nervózní. Spíš jsem byl nervózní z toho, že nejsem nervózní,“ usmíval se.

Na střelnici se trenérům odvděčil suverénně nejlepším výsledkem z českého kvarteta, když musel jen jednou dobíjet. „Ulevilo se mi. Vyjížděl jsem s Tommasem Giacomelem, tak jsem se trochu bál, abych první kolo nepřepálil, i Ondra Rybář na mě volal, ať si jedu podle svého,“ líčil.

A zatímco Giacomel, jenž byl vloni v Oberhofu s italskou štafetou stříbrný, mířil na trestné kolo, Mikyskova blonďatá kštice už byla k vidění na cestě ze stadionu.

Foto: Jaroslav Svoboda, ČTK

Tomáš Mikyska při smíšené štafetě.

K radosti jeho osobního fanclubu, který nemohl přeslechnout. „Byl tu táta s kamarády, stáli nad tubusem. Má tam obrovskou trumpetu domácí výroby s kyslíkovými lahvemi, tak jsem ho tam dost slyšel,“ pobaveně vykládal Mikyska. „Myslím, že tu bude až do neděle. Bude tam muset doplňovat kyslík, ale bydlí u hasičů, tak to bude dobré,“ culil se.

V neděli jsou na programu stíhačky, hned den po sprintu. Troufl by si Mikyska na šampionátu na kompletní program i s tréninkovým mankem, které během rekonvalescence nabral? „Já bych si troufl,“ pousmál se.

„Ale záleží na trenérech. Určitě mě chtějí nasadit do štafety. A podmínky na trati tu budou těžké. Když jsem tu ve skoro stejných podmínkách jel vytrvalostní závod v Českém poháru, byl jsem po něm úplně mrtvý,“ vybavuje si první závody po zranění v závěru minulého roku.

A věří, že nebýt zranění, proháněl by se po tratích Vysočina areny ještě rychleji. „V Osrblie jsem se cítil fakt dobře, to se za dva měsíce dohnat nedá,“ uvědomuje si Mikyska.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.