Hlavní obsah

Ty bastarde. Taková drzost! Biatlonový suverén Bö vzbudil svými gesty silné reakce

Suverénní dominanci nad zbytkem světa potvrdil ve velkém stylu i na domácí půdě. Norský biatlonista Johannes Thingnes Bö vyhrál všechny tři poslední závody této sezony Světového poháru na Holmenkollenu v Oslu. Vítěz Velkého křišťálového glóbu navíc porážel konkurenci rozdílem třídy, a tak si mohl dovolit extravagantní gesta, jimiž se snažil poctít i norského krále Haralda V.

Foto: Javad Parsa, ČTK/AP

Johannes Thingnes Bö slaví v Oslu triumf v závodě s hromadným startem.

Článek

Mladší ze slavné biatlonové bratrské dvojice měl po triumfech ve sprintu, stíhačce a závodě s hromadným startem opakovaně možnost se s králem přímo na stadionu setkat. „Teď se častěji vidím s králem než s vlastní manželkou," vtipkoval 29letý hvězdný sportovec v rozhovoru pro stanici TV2 po nedělní krátké audienci u vládce své země.

Tomu také prokázal patřičnou úctu už při sobotní stíhačce, když těsně před cílem s norskou vlajkou v ruce zastavil, ukázal směrem k Jeho Výsosti a následně se uklonil. Haralda V. počin jeho poddaného na tribuně viditelně pobavil.

„Byla to pocta našemu králi. Byl jsem šťastný, když jsem ho už při rozcvičce zahlédl. Doufal jsem, že vyhraju a budu mít šanci se s ním setkat. Je pro mě velký vzor. Doufám, že si závod užil," vykládal Bö.

Ještě před tím ale zaujal jiným gestem, když při poslední zastávce na střelnici po čtyřech trefených terčích svoji palbu přerušil, otočil se k fanouškům a prstem u úst je žádal o ztišení a až poté sestřelil i poslední terč.

Northug byl nadšen

„Wow, to je ale drzost," komentoval v nadsázce oslavná gesta svého krajana celkově druhý muž pořadí SP Sturla Holm Laegreid.

„Je to docela namyšlené. Jen to ukazuje, že jste super dominantní," smekal Laegreid.

„Já jsem se o tom dozvěděl, až když jsem se podíval do naší společné chatovací skupiny, kde mu jeden z týmových kolegů napsal ´ty proklatý bastarde´, nebo něco takového. Nevěděl jsem, o čem je řeč, tak jsem se šel podívat k televizi, co se stalo. A viděl jsem, jak ztišil publikum. A moc se mi to líbilo," uvedl další z Norů Johannes Dale pro NRK.

„Hlavně jsem rád, že jsem ten poslední terč trefil, jinak by to vypadalo hodně hloupě," ulevilo se Böovi, že mu sebevědomý kousek vyšel.

Potěšil i někdejšího lyžařského suveréna Pettera Northuga, který nyní působí i jako televizní komentátor. „Jsem nadšen. Myslím, že je skvělé, že si takhle věří. Fanoušci tyhle věci ocení. Myslím, že je zábavné, že se dokáže takhle projevit," kvitoval Northug.

Sám také v dobách své slávy gesto na ztišení publika na Holmenkollenu použil, když v roce 2011 mířil ve štafetovém závodu do cíle před druhým Švédem Marcusem Hellnerem. Švédská média ale tehdy fenomenálního lyžaře ostře odsoudila, jeden z expertů kanálu SVT tehdy uvedl, že se hvězdný Nor choval jako „prase".

Reklama

Související témata: