Hlavní obsah

Vítková se Soukalovou pod stupni vítězek! Skvěle zajely všechny české biatlonistky

Pokljuka
Aktualizováno

Páteční sprint ve slovinské Pokljuce se českým biatlonistkám vydařil. Gabriela Soukalová sice jednou netrefila terč, i tak ale doběhla pátá za svou reprezentační kamarádkou Veronikou Vítkovou a udržela žlutý trikot vedoucí ženy celkového hodnocení Světového poháru. Vítková konečně zastřílela čistě, stejný kousek se podařil i Evě Puskarčíkové, která si dvanáctým místem dojela pro nejlepší výsledek v kariéře. Z vítězství se radovala Francouzka Dorinová Habertová, za kterou se seřadily Němky Dahlmeierová a Hildebrandová. Lucie Charvátová dokončila závod na 17. místě, přestože musela na dvě trestná kola. Lucie Landová jednou minula a nakonec obsadila osmadvacátou příčku.

Foto: Český biatlon, Petr Slavík

Gabriela Soukalová s Veronikou Vítkovou se jen těsně nevešly na stupně vítězek.

Článek
Fotogalerie

Jakákoliv chyba na střelnici stála biatlonistky dobré umístění, jelikož v cíli rozhodovala každá sekunda. Dvě české reprezentantky nakonec přijely do finiše s čistým štítem - Veronice Vítkové se to povedlo poprvé v sezóně a hned z toho bylo skvělé čtvrté místo. V elitní desítce mohla figurovat i Eva Puskarčíková, ale těsně před cílem spadla, zlomila pažbu zbraně a musela vzít zavděk dvanáctou příčkou. I ta je ale jejím nejlepším umístěním v kariéře.

Gabriela Soukalová uhájila vedoucí pozici v celkovém hodnocení SP. Francouzka Marie Dorinová Habertová nenašla v Pokljuce přemožitelku a stáhla náskok české reprezentantky už jen na sedm bodů. Znovu se velice dařilo Němkám. Všech šest biatlonistek se vešlo do první patnáctky, Dahlmeierová s Hildebrandovou obsadily zbylá dvě místa na "bedně".

Velmi podařený závod absolvovaly také zbylé dvě české biatlonistky Lucie Charvátová a Jitka Landová. Kometa letošní sezóny Charvátová sice na ležce i při střelbě vestoje pokaždé jednou chybovala, ale výtečný běžecký čas ji posunul na 17. místo. Jitka Landová minula na předposlední položce a skončila osmadvacátá, což je její suverénně nejlepší výsledek v sezóně.

České biatlonistky si vyjely skvělou výchozí pozici do sobotního stíhacího závodu, který startuje v 13:30 (on-line na Sport.cz).

Závod SP v biatlonu v Pokljuce (Slovinsko):
Ženy - sprint (7,5 km):
1. Dorinová Habertová (Fr.) 20:17,8 min. (0 tr. okruhů)
2. Dahlmeierová -1,1 (0)
3. Hildebrandová (obě Něm.) -13,0 (0)
4. Vítková -16,4 (0)
5. Soukalová (obě ČR) -25,2 (1)
6. Dunkleeová (USA) -30,6 (1),
12. Puskarčíková -50,8 (0)
17. Charvátová -1:04,7 (2)
28. Landová (všechny ČR) -1:18,3 (1)
Průběžné pořadí SP (po 6 z 26 závodů):
1. Soukalová 262
2. Dorinová Habertová 255
3. Hildebrandová 254
4. Wiererová (It.) 219
5. Preussová 185
6. Pidhrušná (Ukr.) 177
10. Vítková 160
26. Charvátová 83
30. Puskarčíková 66
61. Landová 22

Reklama