Hlavní obsah

Vloni slavila medaile, ve 23 letech česká biatlonistka končí. Zdraví se mi zbláznilo, vysvětluje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Před necelým rokem byla jednou z hvězd české výpravy na Světových akademických hrách, odkud si přivezla zlato a dva bronzy. Další medaile už ale biatlonistka Tereza Jandová nepřidá, na přelomu roku ohlásila, že končí kariéru. V pouhých třiadvaceti letech jí dál naplno pokračovat nedovolí zdraví.

Foto: Český biatlon

Tereza Jandová se rozhodla ukončit biatlonovou kariéru.

Článek

Biatlonistce původem z Jilemnice lékaři v létě roku 2022 diagnostikovali cukrovku 1. typu. „Měla jsem problémy s viděním a žízeň, kdy jsem vypila za den i osm litrů vody,“ popisovala na webu biathlonworld.com.

I s pomocí inzulinové pumpy a třeba také rad od skeletonistky Anny Fernstädtové se ale rozhodla pokračovat. „Injekce mi nevadily, mám na těle pár tetování a piercingů,“ líčila. „Cukrovka mě vždy dokáže překvapit, ale budu bojovat,“ hlásila odhodlaně.

Dokázala se připravit i na univerzitní hry v Lake Placidu, kde byla třetí ve sprintu i individuálním závodě a s Jakubem Kociánem ovládla smíšenou štafetu dvojic. Do aktuální sezony už ale členku reprezentačního B týmu zdraví pustilo jen ve velmi omezeném režimu. „Je čas pověsit flintu na hřebík,“ napsala na Instagram.

„Hlavním důvodem je zdraví, které se mi od loňského léta zbláznilo. Během letošní přípravy jsem pociťovala, že to není ono. Výkonnost šla každým tréninkem dolů a o závodech už ani není třeba mluvit. Cukrovka mi přestala dovolovat vrcholově sportovat,“ popisovala.

Ve svých posledních závodech na IBU Cupu v Kontiolahti končila v osmé desítce. Biatlon, jemuž se věnovala třináct let, už jí tak v současném stavu nedělal radost. „Budu na tuhle etapu života vzpomínat celý život. A teď se jenom uvidí, co dál,“ uvedla studentka oboru regenerace a výživa ve sportu na brněnské Masarykově univerzitě.

Na Instagramu se s ní loučily parťačky z dob nedávno minulých jako Eva Puskarčíková či Jandové vrstevnice Tereza Voborníková.

Reklama

Související témata: