Hlavní obsah

Za sedm minut z domu na mistrovství světa. Splněný sen, září český biatlonista Mareček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Naložil tašky, sedl do auta a absolvoval zhruba sedmiminutovou cestu do Vysočina areny. Jonáš Mareček to měl z české biatlonové reprezentace do dějiště světového šampionátu bezkonkurenčně nejblíže, však přímo v Novém Městě na Moravě vyrůstal a žije. „Je pro mě splněný sen si tu zazávodit,“ hlásí dvaadvacetiletý Mareček.

Foto: Český biatlon/Jaroslav Svoboda

Příběh Jonáše Marečka zaujal i zahraniční média.

Článek

V areálu byl odmala častým hostem. Na svých trénincích, jako návštěvník biatlonových závodů, ale i Zlaté lyže či Světového poháru na horských kolech. „Přijde mi, že ještě nedávno jsem tu byl jako malý kluk, pak se to rychle seběhlo a teď jsem tu na mistrovství světa,“ rozhlížel se po areálu.

S biatlonem začal, když chodil do třetí třídy, ale to ještě ani nesnil, že by mu jednou ve Vysočina areně fandily desítky tisíc lidí. „Biatlon mě bavil, ale úplně jsem tím nežil. Dělal jsem i atletiku, rád trávil čas venku, ale ambice na velké závody nebyly. Ta stoprocentní koncentrace přišla až někdy v dorostenecké kategorii,“ vybavuje si.

Z juniorských světových šampionátů si vezl medaile tři roky po sobě, v roce 2022 v Soldier Hollow dokonce vytrvalostní závod vyhrál. A tak si vloni odbyl premiéru na světovém šampionátu dospělých, kde v závěrečném úseku s mužskou štafetou ztratil naději na medaili.

A poprvé zažil i opravdu domácí kulisu při Světovém poháru, když byl vloni v Novém Městě na Moravě 76. ve sprintu a dvanáctý ve smíšené štafetě dvojic.

Jak řev tribun zpracovával? „Ve sprintu jsem střílel jednu položku s Bimbem (Michalem Krčmářem), kdy se hluk z publika soustředil na něj, v single mixu jsem to nějak nevnímal. Obecně fanoušky vnímám na trati, ale na střelnici ne,“ popisuje vlastnost, která se může v příštích dnech hodit.

A když bude chtít přijít na nebiatlonové myšlenky, vždycky si může odskočit za rodinou. „Občas to plánuju. Přece jen je to obrovský dar se tu narodit, a zároveň tady závodit na mistrovství světa,“ cení si.

Rodiče a příbuzní pak pochopitelně nebudou chybět mezi diváky v areálu, však i Mareček na vlastní kůži pociťuje biatlonovou horečku v Novém Městě na Moravě. „Lidi jsou tu úžasní, fakt sportem žijí. I spousta mých známých se tu podílí na organizaci a přípravách šampionátu,“ vidí.

Ale s blížícím se startem mistrovství světa se povzbudivé vzkazy snaží filtrovat. „I Ondra Moravec nám radil, že by nás to nemělo odpoutávat od koncentrace na závody. Podpory si moc vážím, ale snažím se ji tolik nevnímat,“ říká Mareček.

Reklama