Hlavní obsah

Ze slov biatlonové legendy se v Rusku tetelí blahem. Nepřijatelné, bouří se Seveřané

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ožehavé téma, které poslední týdny a měsíce hýbe mezinárodním sportem, se nevyhnulo ani probíhajícímu MS v biatlonu v německém Oberhofu. Legenda tohoto sportu Martin Fourcade dorazil do dějiště šampionátu, kde hájil plánovaný návrat sportovců z Ruska a Běloruska na scénu. Jeho slova pochopitelně vyvolala silné reakce.

Foto: Matthias Schrader, ČTK/AP

Johannes Thingnes Bö s návrhy na návrat Rusů a Bělorusů do mezinárodního sportu nesouhlasí.

Článek

Pětinásobný olympijský vítěz a třináctinásobný mistr světa Fourcade, jenž nyní působí mimo jiné v roli prezidenta komise sportovců pro olympijské hry v Paříži, poskytl v Německu rozhovor norské televizi NRK, kde se snažil svůj postoj prezentovat.

„Bude spousta lidí, která můj názor pochopí a spousta dalších, kteří ne. Neříkám, že mám jako jediný pravdu a stojím nějak nad ostatními, ale jako každý člověk mám svůj názor. Jako reprezentant sportovců si myslím, že bychom měli zvážit povolení návratu Rusů a Bělorusů do soutěží. Byl jsem zvolen do MOV, abych hájil sportovce. A teď mám pocit, že dostatečně nehájím ty z Ruska a Běloruska," vysvětloval Francouz.

Se svým postojem celkem podle očekávání narazil zejména u sportovců ze severských zemí, kteří jsou dlouhodobě ostře proti návratu závodníků ze zemí vedoucí brutální válku proti Ukrajině, dokud bude agrese a snaha o okupaci suverénního státu pokračovat.

„Respektují Fourcadeův názor, ale nesouhlasím s ním," odmítal biatlonový suverén této sezony Johannes Thingnes Bö.

„Rozumím debatě o tom, že by se sport neměl míchat s politikou, ale je těžké takto uvažovat o Rusku, které tak těsně spojilo armádu se sportem. Třeba u nás v severských zemích nejsou biatlonisté placeni jako vojáci, policisté nebo celníci," doplnil jej Vetle Sjastad Christiansen, který také připomněl výrok bývalé ruské biatlonistky Olgy Zajcevové, že biatlonisté by měli být nasazovaní na frontu, protože umí dobře střílet.

„Tohle je tak bizarní a hloupé, že se to snad ani nedá komentovat. S touto linií, kdy v Rusku těsně propojili sport, politiku a armádu, by podle mě měl zůstat zákaz jejich startů na mezinárodní scéně zachován," pokračoval Christiansen.

Bö má za to, že Fourcadeův názor je zcela legitimní, zároveň se ale domnívá, že postoj jeho někdejšího velkého soupeře v seriálu SP může nahrávat ruské propagandě.

Norský biatlonista Vetle Sjastad Christiansen.

„Když povolíme Rusům startovat za jejich hranicemi, zbavíme se tak možné páky a tlaku na ukončení jejich války. Je možné, že rozčilení ruských sportovců z vyloučení ze závodů může k ukončení války přispět. Vím, že pro sportovce je to těžké, soucítíme s nimi, zároveň máme dojem, že ve hře je něco mnohem většího," přemítal aktuálně nejlepší biatlonista světa.

„On (Fourcade) udělal spoustu dobrých věcí. Tady mi ale připadá, že mu něco trochu uniká," myslí si Bö.

Francouzovy návrhy jednoznačně odmítá další elitní biatlonista Sebastian Samuelsson. „Jeho postoj znám a nesouhlasím s ním. Za vedení agresivních válek v době olympijského míru se musí nést následky," upozornil Švéd na to, že Rusko opakovaně napadá své sousedy v době kolem olympijských a paralympijských her (2008 Gruzii, 2014 Krym, 2022 celou Ukrajinu).

„Když porušujete pravidla, následkem by mělo být, že vám prostě nebude umožněno startovat. Je naivní si myslet, že to spolu nesouvisí. Nemůžeme se tvářit, že je vše normální, když Rusové vedou tuhle válku," dodal.

Foto: instagram Dmytro Pidruchnyi

Ukrajinský biatlonista Dmytro Pidručnyj si během války vyzkoušel službu u národní gardy.

Zprávě o Fourcadeově iniciativě se zdráhal uvěřit ukrajinský biatlonista Dmytro Pidručnyj, jenž o víkendu vybojoval páté a osmé místo ve sprintu, respektive ve stíhačce.

„Pokud se o tohle snaží, tak dělá obrovskou chybu. Nemyslím si, že by tu ruští a běloruští sportovci měli být, dokud nepřestanou válčit. Musí zaplatit za to, co napáchali. Do té doby se s nimi nemáme o čem bavit," uvedl pro NRK Ukrajinec.

Fourcadeova slova se pochopitelně setkala s velkým nadšením v Rusku, kde nyní rádi zapomněli na jeho někdejší kritiku vůči dopingovým aférám jeho dřívějších ruských soupeřů.

„Martin Fourcade je teď členem MOV a jeho slova mají větší váhu. Vynikající biatlonista se rozhodl promluvit nahlas. A je velmi příjemné slyšet takto adekvátní reakci od člověka, který nepodléhá žádným tlakům. A co víc, jeho slova jsou logická a pro každého normálního fanouška naprosto pochopitelná," píše například státem kontrolovaný ruský kanál Ria Novosti.

Reklama

Související témata: