Hlavní obsah

Zemřel Pavel Ploc starší, člen Síně slávy Českého biatlonu. Jeden z jeho výsledků dodnes není překonán

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Velkého domácího svátku už se nedožil, výkony následovníků na světovém šampionátu v Novém Městě už nebude moci sledovat. Pavel Ploc starší, kdysi biatlonový reprezentant, zemřel 3. února ve věku 80 let. Informaci přinesly stránky biatlonového svazu.

Foto: biatlon.cz

Pavel Ploc starší

Článek

Ploc, po němž převzali rodinnou sportovní štafetu synové Pavel (dvojnásobný olympijský medailista ve skoku na lyžích) a Tomáš (reprezentant v severské kombinaci), zažil průkopnické doby biatlonu a ve své kariéře se dočkal velkých momentů.

Štafeta, v níž na mistrovství světa 1969 v polském Zakopaném byli i Ladislav Žižka, Stanislav Fajstavr a Vladimír Jeřábek, vybojovala čtvrté místo. Dodnes československá ani česká mužská sestava nezajela v týmové soutěži na šampionátu lépe. Teprve po dlouhých 54 letech tento výkon alespoň vyrovnala štafeta na MS 2023 v Oberhofu. Sám Ploc byl v Zakopaném v individuálním závodě na 20 km nejlepší z československé reprezentace – osmý.

Dvakrát se zúčastnil zimních olympijských her. V Grenoblu 1968 skončil na 15. místě ve vytrvalostním závodě. Na startu nechyběl ani o čtyři roky později v Sappporu.

Podle svazového webu se čtyřiadvacetkrát stal mistrem republiky v tehdy ještě děleném biatlonu – velkorážném i malorážném. Po kariéře se věnoval trénování. Společně se svými štafetovými kolegy vstoupil Pavel Ploc starší v roce 2016 do Síně slávy Českého biatlonu. . V závěru života bojoval s těžkou nemocí.

Reklama

Související témata:
Pavel Ploc