Hlavní obsah

Davidová předvedla obrovský skok ve stíhačce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Nejlepší skokankou nedělní stíhačky Světového poháru biatlonistek byla Markéta Davidová, která se výborným během a hlavně čistou střelbou zlepšila o 35 míst až na jedenácté v cíli. O další umístění v elitní desítce se připravila další česká reprezentantka Lucie Charvátová až čtyřmi chybami při závěrečné stojce, cílem pak projela pětadvacátá. Výraznou porci bodů brala i šestnáctá Tereza Voborníková. Z prvenství se radovala Italka Lisa Vittoziová.

Foto: Český biatlon

Markéta Davidová při střelbě v Ruhpoldingu

Článek

Davidová po nepovedeném sprintu vybíhala až ze 46. místa s odstupem téměř dvou minut. V cíli ztrácela na vítězku sotva minutu a hlavně ji dělily pouhé čtyři desetinky od elitní desítky, ale neměla žádný důvod smutnit. „Fakt jenom čumím, čeho jsem schopná. Po čtyřech nulách jsem se při odjezdu ze střelnice konečně usmála. Poprvé v letošní zimě si u mě všechno sedlo, jak mělo,“ líčila.

Vítězka pátečního sprintu Norka Tandrevoldová začala od začátku zvyšovat náskok a po čisté úvodní položce vedla o více než půl minuty před domácí Preussovou. S nulou střílely vleže i tři Češky, Charvátové tak patřilo osmé místo, Voborníková byla šestnáctá, Davidová si polepšila na 33. příčku a jen Jislová musela objet 300 metrů na trestném kole a vrátila se z něj na 41. pozici.

Ani druhá položka nezměnila pořadí v čele, Norka byla při ležce znovu stoprocentní. Platilo to i pro Charvátovou, která opouštěla střelnici šestá, s odstupem jen pět vteřin na druhou Arnekleivovou. Voborníková se další nulou posunula na třináctou pozici a na lyžích hodně rychlá Davidová doslova letěla vzhůru pořadím, v polovině stíhačky byla už na 23. místě.

Mezitím se Charvátová dostala do čela pětičlenné skupinky pronásledovatelek vedoucí Tandrevoldové, která musela na trestné kolo. Z kvinteta za ní odstřílely čistě Arnekleivová s Vittozziovou a dostihly ji. Česká biatlonistka udělala na stojce jednu chybu, což znamenalo pokles na devátou příčku, ale jen pár sekund ji dělilo od elitní šestky. Třetí nulu přidaly dál se zlepšující dvanáctá Voborníková i devatenáctá Davidová.

Vedoucí trio nerozsoudila ani závěrečná stojka. Nakonec mezi nimi rozhodoval až poslední kilometr, kde Vittozziová nechala za sebou obě Norky. Naopak Charvátová se při poslední zastávce na střelnici dopustila čtyř chyb a po 600 metrech na trestném kole se zřítila až na 26. pozici, kterou v závěru ještě nepatrně vylepšila. Předstihly ji však obě krajanky, po bezchybné střelbě a 11. Davidová i nakonec šestnáctá Voborníková.

Světový pohár biatlonistek - stíhací závod žen na 10 km v Ruhpoldingu
1. Vittozziová (Itálie) 30:30,7 (1)
2. Tandrevoldová (Norsko) +0,7 (1)
3. Arnekleivová (Norsko) +9,1 (0)
4. Jeanmonnotová (Francie) +31,1 (2)
5. Häckiová-Grossová (Švýcarsko) +43,2 (2)
6. Preussová (Německo) +44,5 (2)
.....
11. Davidová (ČR) +1:05,4 (0)
16. Voborníková (ČR) +1:20,5 (1)
25. Charvátová (ČR) +2:12,8 (5)
28. Jislová (ČR) +2:15,9 (3)
Stav Světového poháru
1. Tandrevoldová (Norsko) 666
2. Braisazová-Bouchetová (Francie) 657
3. Vittozziová (Itálie) 606
4. E. Öbergová (Švédsko) 541
5. Preussová (Německo) 505
5. Simonová (Francie) 497
--
20. Voborníková (ČR) 189
23. Jislová (ČR) 149
24. Davidová (ČR) 147
31. Charvátová (ČR) 110

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.