Hlavní obsah

Zlepšení o 32 míst! Rychlý běh? Já byl jen pasažér na lyžích, smál se Štvrtecký

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už startoval na třech světových šampionátech a jedné olympiádě, celkem v devíti závodech. Ale na průlom zatím český biatlonista Jakub Štvrtecký čekal, do soboty bylo jeho nejlepším počinem na vrcholných akcích 47. místo na MS v Anterselvě. V Oberhofu se ale katapultoval výrazně výš, hlavně díky rychlému běhu bral patnácté místo.

Foto: Petr Slavík/Český biatlon

Jakub Štvrtecký při mlhavém sprintu v Oberhofu.

Článek

Oberhof (od našeho zpravodaje) ‑ Párkrát už prokázal, že zejména ve sprintu umí zajet výborné výsledky. Třeba když se před třemi lety stal juniorským vicemistrem světa, nebo naposledy na začátku sezony při Světovém poháru v Hochfilzenu, kde zazářil osmým místem.

V Oberhofu se nevešel do nominace smíšené štafety, o to víc motivace měl předvést se v úvodním individuálním závodě šampionátu. „Samozřejmě mě mrzelo, že jsem nejel, i proto jsem chtěl předvést dnes dobrý výkon,“ přikyvoval.

To se mu dařilo, tratí letěl. Běžecký čas měl sedmý nejlepší jen za norským kvartetem a dvěma Švédy. „Běželo se mi fakt výborně, ale já byl jen pasažér na lyžích a ty byly tak výborné, že jsem se vezl,“ skromně vyzdvihoval zásluhy servisu.

„Stačilo vyjet na Birgsteig a na střelnici už to doklouzalo samo,“ zmiňoval obávaný táhlý kopec v úvodní části okruhu.

Lyže, ale i běžeckou formu si mohli pochvalovat i další Češi, Adam Václavík byl v běžecké části devátý nejrychlejší, Michal Krčmář čtrnáctý. „Už na začátku sezony jsem říkal, že Kuba, Adam a já jsme na tom fyzicky velmi podobně. Jezdíme kolem sebe v patnácti sekundách, což vypovídá o tom, jak jsme připraveni na zimu,“ přikyvoval Krčmář.

Ten byl v cíli o šest desetin dříve než 24letý Štvrtecký, který ale se třemi střeleckými omyly absolvoval o jedno trestné kolo navíc. Na střelnici zahalené mlhou se ale chybovalo obecně častěji.

„Naštěstí to bylo stejné pro všechny. Jindy se tu stává, že je hustá mlha, najednou ji vítr odfoukne a je jasno,“ připomíná biatlonista přezdívaný Čtvrtek. „Je pravda, že ke konci nástřelu jsme skoro neviděli na terče, to jsem si říkal, že je docela na hraně. Ale třeba kdyby bylo jasno, mám střelbu za čtyři,“ usmál se.

Reklama

Související témata: