Hlavní obsah

Změna! Úřady zasáhly! Biatlonisté začnou jinak

Kontiolahti

Jede se bez diváků. Těsně před víkendovým startem SP biatlonistů v Kontiolahti místní úřady Severní Karélie doporučily, ať je omezeno shromažďování lidí na maximálně padesátičlenné skupiny s ohledem na pandemii koronaviru. Pořadatelé nakonec proti původnímu plánu nepustí do hlediště vůbec nikoho.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Markéta Davidová při sprintu před v březnu prázdnými tribunami v Novém Městě na Moravě. Ilustrační foto.

Článek

Ještě zkraje týdne se počítalo s návštěvou až 4500 fanoušků, kteří měli být rozděleni na čtyři tribuny, aby bylo možno zachovávat stanovené rozestupy.

Po včerejším doporučení je všechno jinak. V koronavirově dosud celkem klidném a ukázněném Finsku vystoupal počet nakažených v posledních dnech řádově na nižší stovky, a to přimělo úřady měnit podmínky pro pořadatele akcí. Vše se ještě dolaďuje.

Nedávný SP slalomářek v laponském Levi bylo sice ještě možné navštívit, klasičtí lyžaři v Ruce, rovněž v Laponsku, ovšem už delší dobu věděli, že budou závodit bez publika. Teď se k nim přiřadí biatlonisté.

Na závody nebyla prodána ani čtvrtina vstupenek, jež byly k dispozici. Tradičně jezdí do Kontiolahti hodně biatlonových fanoušků ze sousedního Ruska, nicméně kvůli koronavirovým opatřením je pro ně cestování komplikované.

Bez diváků se v biatlonu závodilo už na konci minulé zimy v Novém Městě na Moravě. S publikem už dlouho dopředu nepočítá řada dalších organizátorů SP. Otázkou je, jak to pro tentokrát bude na březnových závodech plánovaných znovu do Nového Města.

V Kontiolhati se začíná v sobotu vytrvalostními závody.

Reklama

Související témata: