Hlavní obsah

Zmožené biatlonistky? Příjezd byl možná až za hranou, přemítal trenér

Pchjongčchang/Praha

Zničila je třicetihodinová cesta? Byla pro ně únava z dlouhé přepravy složitějším problémem než pro soupeřky? Možná. České biatlonistky při prvním závodě korejské zastávky Světového poháru neoslnily. Nejvýše ve sprintu byla šestnáctá Eva Puskarčíková, Gabriela Koukalová do boje o celkový triumf připsala body za ještě o pět míst horší výsledek.

Foto: Český biatlon, Petr Slavík

Česká biatlonová hvězda Gabriela Koukalová ve sprintu SP v Pchjongčchangu skončila na 21. místě, na střelnici dvakrát chybovala.

Článek

„Myslím, že náš hodně pozdní příjezd do Koreji byl znát," usoudil trenér Zdeněk Vítek pro biatlon.cz. „Možná už jsme se tím dostali za hranu. Uvidíme, v jakém stavu budou děvčata v sobotu a v neděli," pokračoval.

Český tým vyrazil do Asie s plánem, že si ani nebude s ohledem na rychlý sled závodů zvykat na korejský čas, hodlal zachovat rytmus podle toho evropského. Doba startů jednotlivých bojů o body by tomu má nahrávat, ale Vítek po sprintu mohl konstatovat: "Byl to pro nás divnej závod."

Někteří závodníci se s ohledem na brzké pokračování seriálu zase v Evropě (Kontiolahti, Holmenkollen) možnosti otestovat olympijské sportoviště raději vzdali. Třeba i Ondřej Moravec.

Nač narazili ti, kteří se dali na dlouhou cestu? Na dosti těžkou trať. Nový sníh podmínkám dodal ještě další dimenzi obtížnosti. A také další záležitosti překvapily Gabrielu Koukalovou. „ Bylo sice jen -1,8°C, ale při té obrovské vlhkosti mi to pocitově přišlo na -10°C. Oblečená jsem byla jako v sibiřském Chanty-Mansijsku."

Co střelnice v Pchjongčchangu a její větrná pověst? Při sprintu žen foukalo málo. „Vítr byl spíše stabilní jak v síle, tak ve směru," řekl Vítek. Chyby šly na vrub závodnic, nikoliv povětrnostních podmínek. „Gabča například ránu vleže spustila brzy. Skončila dole na šest hodin. Stojka to byla těsná rána. Tady scházelo jen více štěstí."

Radost ovšem Vítek měl ze střeleckého výkonu Puskarčíkové, která ani jednou nechybovala. „Přitom měla dlouhý nástřel, 50 ran. To u ní není normální," připomínal trenér.

"Popravdě mi to na trati moc nechutnalo a jsem ráda, že jsem aspoň pohlídala střelbu," poznamenala Puskarčíková a znovu poznávala, že když to neběhá, tak musí jít střelba. "Tratě jsou dost náročné, dost kopcovaté a budou zde vidět daleko víc běžecké rozdíly. Rychlejší běžkyně si dokážou udělat náskok," pravila o olympijských tratích.

Diváků na stadiónu moc nebylo. „Většina jich dorazila z Ruska. Prostě biatlon tady není takovým fenoménem jako v Evropě. Zahlédla jsem i jednu českou vlajku, ale nestihla fanoušky pozdravit. Snad mi to vyjde příště." podotkla Koukalová.

Reklama