Hlavní obsah

Rusům vstup zakázán! Sáňkařská federace trvá na svém

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruští sáňkaři nadále nesmí až do odvolání závodit v soutěžích Mezinárodní sáňkařské federace FIL. Výkonný výbor o tom rozhodl na svém zasedání s ohledem na pokračující ruskou invazi na Ukrajinu. V oficiálním prohlášení federace uvedla, že opatření má zajistit „bezpečnost, mírumilovnost a integritu“ soutěží a jejích účastníků.

Foto: ČTK/AP/Roman Koksarov

Ruští sáňkaři z rozhodnutí FIL na mezinárodní scéně startovat nesmí (na snímku Taťjana Ivanovová).

Článek

FIL rozhodla o vyloučení ruských sáňkařů už na začátku března loňského roku krátce po vpádu ruských vojsk na Ukrajinu, opatření ale neuhájila poté, co její vlastní arbitráž musela vyhovět stížnosti ruského svazu (FSSR) a z právních důvodů zrušila rozhodnutí o suspendaci jeho sportovců, trenérů a funkcionářů ze závodů.

Vedení FIL proto hledalo řešení se svým právním výborem a v rámci červnového kongresu byl do stanov zařazen "nouzový paragraf", na který se nyní mohl výkonný výbor odkázat. Pro zachování rezoluce se o víkendu při hlasování vyslovilo 22 z 28 členských zemí, pět zástupců se zdrželo a jen jeden hlas byl proti.

FIL se tak postavila proti doporučení Mezinárodního olympijského výboru (MOV), jenž apeluje na svazy a federace, aby umožnily návrat ruských a běloruských sportovců pod neutrálním statusem na mezinárodní scénu.

Reklama

Související témata: