Hlavní obsah

Březinové se krátký program na MS nevydařil

Obhájkyně titulu Kaori Sakamotová na mistrovství světa v krasobruslení v krátkém programu výrazně odskočila všem soupeřkám. Domácí Japonka si v Saitamě známkou 79,24 bodu vypracovala náskok 5,62 bodu před Korejkou I He-in. Česká reprezentantka Eliška Březinová, která na světovém šampionátu startovala jen několik měsíců po operaci kolena, obsadila v krátkém programu 32. příčku a k postupu do volných jízd měla daleko.

Foto: Kim Kyung-hoon, Reuters

Eliška Březinová během krátkého programu na MS v krasobruslení.

Článek

Účastnici loňských zimních olympijských her v Pekingu Březinové scházela po rekonvalescenci skokanská jistota. V kombinaci s trojitým toeloopem skočila jen dvojitý toeloop místo plánovaného trojitého a měla nejisté dopady u trojitého lutze i dvojitého axelu. Stejně jako loni se nedostala do finálové čtyřiadvacítky. Ve srovnání s minulým šampionátem si o pět příček pohoršila. Nechala za sebou jen tři soupeřky.

"Mrzí mě to, protože při tréninku i rozbruslení ty skoky vypadaly dobře, ale pak přišel závod a nevyšlo to," uvedla Březinová v tiskové zprávě. Zklamání se v ní mísilo s dobrým pocitem z návratu. "Myslím si, že jsem bojovala a je super, že takhle po třech měsících od operace jsem se dokázala dát dohromady a odjet to," dodala.

Známka 47,29 bodu je však daleko za jejím osobním i sezonním maximem. Na velké mezinárodní akci to bylo nejhorší hodnocení od MS 2015. Od postupu dělilo sedmadvacetiletou Češku více než sedm bodů. "Deficit se určitě projevil, Eliška nebyla vyzávoděná. Možná to chtělo ještě týden, čtrnáct dní. Podle toho, jak tréninky probíhaly, jsme počítali, že finále by mělo být bez problémů, ale když tam byly chyby, tak to dopadlo, jak to dopadlo," dodal trenér Rudolf Březina.

Úřadující mistryně světa Sakamotová naladila skvěle formu na vrchol sezony po nevydařené úvodní polovině, kdy skončila až pátá ve finále Grand Prix. Předvedla energický a skokansky excelentní krátký program se všemi nejobtížnějšími prvky a zůstala jen zhruba bod za svým osobním rekordem z minulého světového šampionátu.

"Byla jsem dneska celkem klidná a dokázala jsem zabruslit jako každý den na tréninku. Pro volnou jízdu chci udržet koncentraci až do samého závěru a snad to zakončit perfektním výkonem," řekla dvaadvacetiletá Japonka.

Za ní se seřadily čtyři krasobruslařky v rozmezí 59 setin bodu, které by měly ve volných jízdách bojovat o stříbrnou medaili. Druhá je zatím Korejka I He-in, následuje další domácí favoritka Mai Miharaová, jež se na MS vrátila po šesti letech, a juniorská mistryně světa z loňského roku Isabeau Levitová z USA.

Až pátá skončila v krátkém programu obhájkyně stříbra Loena Hendrickxová z Belgie, která spadla po trojitém toeloopu v kombinaci a od medaile ji dělí bod a půl. Ještě hůř dopadla vítězka lednového mistrovství Evropy Anastasija Gubanovová. Gruzínka sice po nejistém trojitém flipu zařadila nouzově kombinaci po trojitém lutzu, ale i tam chybovala ve výjezdu z toeloopu. Známka 65,40 bodu znamenala propad až na jedenácté místo s více než osmibodovou ztrátou na medaili.

Volné jízdy žen se uskuteční v pátek od 9:20 SEČ.

Mistrovství světa v krasobruslení v Saitamě (Japonsko):
Ženy - po krátkém programu:
1. Sakamotová (Jap.) 79,24
2. I He-in (Korea) 73,62
3. Miharaová (Jap.) 73,46
4. Levitová (USA) 73,03
5. Hendrickxová (Belg.) 71,94
6. Petrokinová (Est.) 68,00
...
32. BŘEZINOVÁ (ČR) 47,29
Výsledky sportovních dvojic naleznete ZDE

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NHL

Toronto - Boston 2:4

Video
Boston i díky Pastrňákovi vyhrál v Torontu a vede sérii. Slaví i Hertl
NačítámNačíst další články