Hlavní obsah

Březinová uspíšila operaci. I kvůli kulise, kterou nikde jinde nezažije

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na konci nelehké sezony se přece jen dočká parádního zážitku. Elišku Březinovou čeká mistrovství světa v japonské Saitamě, tedy v zemi, kde krasobruslení milují.

Foto: Profimedia.cz

Česká krasobruslařka Eliška Březinová na Skate America.

Článek

Dobře si při trénincích vybavovala halu pro 27 000 diváků, však v ní závodila na mistrovství světa už dvakrát. „Jen tu teď museli upravovat led, protože při tréninku sportovních dvojic někdo vykopl díru až k trubkám,“ popisovala drobnou peripetii organizátorů.

Ti šampionát připravovali už před devíti a čtyřmi lety. „V roce 2014 to bylo moje druhé mistrovství světa a poprvé jsem se dostala do finále. Ani jsem to nečekala, bylo to trochu se štěstím, když se v poslední rozjížďce rozsypala jedna holka a já postoupila,“ vybavuje si.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Peťa Kotlařík (@kotlarik__petr)

„Ale ty vzpomínky jsou úžasné, asi není jiný zimák s takovou kapacitou, kde by chodila plná hala,“ těší se na japonské publikum.

Dlouho neměla jistotu, že na vrchol sezony poletí. Po loňské zimě, kdy se na olympiádě v Pekingu blýskla dvanáctým nejlepším krátkým programem a nakonec skončila dvacátá, neuhájila pozici české jedničky. V domácí konkurenci ji trumfla o deset let mladší Barbora Vránková.

Jenže ta pro nemoc musela vynechat mistrovství Evropy a zaskočil nemohla ani Březinová, která podstoupila operaci kolene. „Bolelo mě už déle, po mistrovství republiky jsem dostala výsledky magnetické rezonance a rozhodla se pro zákrok, abych případně byla schopná se připravit na mistrovství světa,“ vysvětlovala.

Vránková totiž nedokázala splnit bodový limit pro světový šampionát, a tak se pozvánka do Saitamy přesunula k Březinové, která jako jediná česká žena potřebný výkon zajela.

„Na konci ledna jsem se vrátila na led, do toho spousta rehabilitací. Stihla jsem i jedny závody, abych hned po operaci nevyjela před hromadu lidí, ale stabilita skoků ještě nebyla ideální. Teď to snad bude lepší,“ doufá 27letá krasobruslařka, kterou z rodinného týmu v Saitamě jako kouč doprovází otec Rudolf.

Krátký program žen, který Březinová jede na hudbu Sweet Dreams od Eurythmics, začne ve středu v 7.50 SEČ, volná jízda na motiv Zorra by ji čekala v pátek od 9.20.

Reklama

Související témata: