Hlavní obsah

Krasobruslaři Taschlerovi jsou na MS po rytmickém tanci devátí

Aktualizováno

Krasobruslaři Natálie a Filip Taschlerovi předvedli na mistrovství světa výborný rytmický tanec a zařadili se na průběžnou devátou příčku. Poprvé v životě mohou skončit v elitní světové desítce, což by znamenalo dvě místa pro Česko na příštím světovém šampionátu. Vedou Američané Madison Chocková a Evan Bates.

Foto: Issei Kato, Reuters

Krasobruslaři Natálie a Filip Taschlerovi

Článek

Taschlerovi po šestém místě na evropském šampionátu zajeli skvěle i na světové scéně. Známkou 76,56 bodu se v soutěži, kde byli obecně rozhodčí přísnější než na kontinentálním mistrovství, přiblížili na 35 setin osobnímu maximu z ME. "Bylo to úžasné, pocitově to bylo rozhodně lepší než na Evropě," radoval se Taschler na webu ISU.

Zaplněná hala v Saitamě pro více než 20 tisíc diváků jim tleskala vestoje. "Byl to poprvé, co jsme měli standing ovation, takže to hodně znamená. Natálie mi na konci řekla: 'Podívej, oni stojí!" Já jsem pak trochu uronil slzu, bylo to úžasné," doplnil třiadvacetiletý český reprezentant.

Foto: Issei Kato, Reuters

Krasobruslaři Natálie a Filip Taschlerovi

Taneční pár jako jediný z české výpravy postoupil na MS do finále a má blízko k vylepšení loňského 13. místa. Od osmých Finů Juulie Turkkilaové a Matthiase Versluise, bronzových medailistů z ME, ho dělí jen 41 setin bodu. Před jedenáctými Japonci Kanou Muramotovou a Daisukem Takahašim má náskok 3,64 bodu. "Těšíme se na volnou jízdu, udělali jsme tam několik změn," poodhalila Taschlerová v tiskové zprávě svazu.

Pokud by se sourozenci Taschlerovi udrželi v první desítce, měli by velkou šanci na účast na seniorském MS 2024 také juniorští mistři světa Kateřina a Daniel Mrázkovi. Ti jsou dalším výborným párem v kategorii, která nyní táhne české krasobruslení.

Chocková a Bates útočí na titul

Na první světový titul útočí trojnásobní medailisté z MS Chocková a Bates, kteří v Saitamě zatím navazují na triumf z mistrovství čtyř kontinentů. Díky precizní technice a výbornému projevu se poprvé v kariéře dostali v rytmickém tanci přes 90 bodů a známkou 91,94 výrazně odskočili soupeřům.

Průběžně druhá příčka patří Italům Charlene Guignardové a Marco Fabbrimu, kteří na ně ztrácejí 3,73 bodu. O dalších 87 setin zpět jsou letos neporažení Kanaďané Piper Gillesová a Paul Poirier, kteří dominovali v první polovině sezony včetně finále Grand Prix. Pak musela Gillesová na operaci slepého střeva a přišli o mistrovství čtyř kontinentů.

Světový trůn je volný, protože olympijští šampioni a pětinásobní mistři světa Gabriella Papadakisová a Guillaume Cizeron z Francie ohlásili minimálně roční pauzu. V Japonsku už nezávodí také loňští vicemistři světa Madison Hubbellová a Zachary Donohue z USA, kteří ukončili kariéru.

Volné tance jsou na programu v sobotu od 4:30 SEČ. Sourozenci Taschlerovi půjdou na led jako druzí v předposlední skupině krátce po půl sedmé.

Reklama

Související témata: