Hlavní obsah

Krasobruslařka Březinová klesla na 21. místo, triumfovala Valijevová

Krasobruslařka Eliška Březinová po životním krátkém programu pokazila na mistrovství Evropy v Tallinnu volnou jízdu a propadla se na 21. místo. Šampionkou se při premiéře na vrcholné akci podle očekávání stala Ruska Kamila Valijevová, i když upadla při trojitém axelu. Na stupně vítězů ji díky čtverným skokům doprovodily krajanky Anna Ščerbakovová a Alexandra Trusovová.

Foto: Ints Kalnins, Reuters

Eliška Březinova při volné jízdě na ME.

Článek

Březinové se ve volné jízdě skokansky vůbec nedařilo. Ubírala otáčky, s výjimkou trojitého flipu a jednoho ze dvou trojitých lutzů nepředvedla žádný další trojitý skok. Ze třináctého místa po krátkém programu klesla o osm příček. Marně hledala pro svůj zkrat vysvětlení. "Budu si to muset znovu projít. Nevím, jestli to bylo psychické, nebo fyzické. Nic tomu nenasvědčovalo. Celý týden jsem tady měla tréninky úplně v pohodě, bez větších problémů," kroutila hlavou při on-line tiskové konferenci.

Nepamatuje si, kdy se jí stalo něco podobného. "Takhle blbě jsem to snad ani v tréninku nezajela. Vážně si nepamatuji, kdy naposledy jsem zajela takhle špatně a s tak málo trojitými skoky. Určitě v posledních dvou třech letech to nebylo," uvedla pětadvacetiletá krasobruslařka.

Potěšit ji mohl vlastní výkon v krátkém programu i páteční bratrova povedená volná jízda na rozloučenou s ME. "Mně se Michal včera strašně líbil, to byl asi nejlepší program za posledních pár let. Bylo hezké ho vidět, že zase zajel čistou jízdu, i když bez čtverného skoku," komentovala jeho výkon. Sama patří k nejstarším závodnicím ve startovním poli, ale končit zatím nehodlá.

V únoru ji čeká olympijská premiéra. Do té doby se musí vyrovnat s dnešním nezdarem. "Určitě se ponaučit, abych věděla, co a jak dál a vyvarovat se chyb. Zapomenout, ale i ponaučit," plánovala.

Hvězda olympijské sezony Valijevová potvrdila svou technickou převahu a navzdory chybě při axelu získala těsně nejvyšší hodnocení za volnou jízdu. Za vlastním světovým rekordem ale dnes zaostala téměř o 17 bodů. Mistryně světa Ščerbakovová se jí ve druhé části soutěže přiblížila na 24 setin bodu, ale celkově prohrála o více než 20 bodů. Čistá jízda se čtverným flipem ji vynesla ze čtvrtého místa na druhé. O tři body předstihla kolegyni z tréninkové skupiny Eteri Tutberidzeové Trusovovou. Ta se pokusila o čtyři čtverné skoky, ale dvakrát to skončilo pádem.

Druhou příčku po krátkém programu neudržela Belgičanka Loena Hendrickxová. O beztak malou šanci na medaili ji definitivně připravil pád hned v úvodní kombinaci. Pak ještě spadla při flipu a ztratila na čtvrtém místě na Trusovovou přes 26 bodů.

Mistrovství Evropy v krasobruslení v Tallinnu:
Ženy - konečné pořadí:
1.Valijevová 259,06
2. Ščerbakovová 237,42
3. Trusovová (všechny Rus.) 234,36
4. Hendrickxová (Belg.) 207,97
5. Kurakovová (Pol.) 204,73
6. Rjabovová (Ázerb.) 196,75
...
21. Březinová (ČR) 155,24

Reklama