Hlavní obsah

Mistři světa Mišinová a Galljamov mají i evropský titul, Žuková a Bidař byli 12.

Mistři světa Anastasia Mišinová a Alexandr Galljamov proměnili v triumf i debut na krasobruslařském mistrovství Evropy. Ruská sportovní dvojice na šampionátu v Tallinnu podtrhla vedení po krátkém programu rekordní volnou jízdou a udržela neporazitelnost v olympijské sezoně. Čeští reprezentanti Jelizaveta Žuková a Martin Bidař si díky osobnímu rekordu ve volné jízdě polepšili o tři příčky na dvanáctou pozici.

Foto: Ints Kalnins, Reuters

Mistři světa Anastasia Mišinová a Alexandr Galljamov

Článek

Od elitní evropské desítky je při společném debutu na mistrovství Evropy dělily zhruba dva body. Doplatili mimo jiné na partnerčin pád při odhozeném trojitém flipu. Po řadě zdravotních problémů, které jim v průběhu sezony komplikovaly trénink, zvolili jednodušší náplň volné jízdy.

"Nedělali jsme nejtěžší prvky i s ohledem na to, že Martina bolí noha. Vsadili jsme na jistotu, to se nám kromě toho flipu povedlo. Všechny zvedané prvky byly na level čtyři, z toho mám dobrý pocit," uvedl při on-line tiskové konferenci jeden z trenérů českého páru Petr Bidař.

Navzdory snížení obtížnosti a jednomu pádu si česká dvojice vylepšila osobní rekord ve volné jízdě na 105,33 bodu a v celkovém součtu si polepšila o dva a půl bodu na 159,73. "Jsme rádi, že jsme předvedli aspoň takový výkon. Vzhledem k tomu, že byla složitá příprava. Byla řada zranění nejdřív u Lízy, pak u mě," ocenil Martin Bidař.

Foto: Ints Kalnins, Reuters

Jelizaveta Žuková a Martin Bidař si polepšili o tři příčky na dvanáctou pozici.

Ruští krasobruslaři v této kategorii naprosto dominovali. Nejdříve předvedli bezchybný výkon úřadující mistři Evropy Alexandra Bojkovová a Dmitrij Kozlovskij a dostali se jasně do čela. Vzápětí ale o vedení přišli, když si dvojnásobní mistři Evropy z let 2017 a 2018 Jevgenija Tarasovová a Vladimir Morozov navzdory partnerčinu zaváhání při trojitém salchowu vylepšili osobní rekord. Celkově nasbírali 236,43 bodu, což byla v tu chvíli nejvyšší známka historie.

Rekord jim ale vydržel jen pár minut. Dvacetiletá Mišinová a o dva roky starší Galljamov ukázali, že po loňském vstupu na velké závody nemají konkurenci. Získali ještě o 3,39 bodu více než Tarasovová s Morozovem a vybojovali další titul. Jejich zkušenější kolegové byli potřetí za sebou stříbrní a posedmé za sebou získali evropskou medaili.

Odstup zbytku Evropy od ruských závodníků byl nevídaný. Čtvrtí Gruzínci Karina Safinová a Luka Berulava ztratili na medaili přes 43 bodů. Takový rozdíl nebyl ani mezi čtvrtou a šestnáctou dvojicí.

Mistrovství Evropy v krasobruslení v Tallinnu:
Sportovní dvojice - konečné pořadí:
1. Mišinová, Galljamov 239,82
2. Tarasovová, Morozov 236,43
3. Bojkovová, Kozlovskij (všichni Rus.) 227,23
4. Safinová, Berulava (Gruz.) 184,05
5. Ghilardiová, Ambrosini (It.) 178,90
6. Ščetininová, Magyar (Maď.) 171,03
...12. Žuková, Bidař (ČR) 159,73.

Reklama