Hlavní obsah

Valijevová od 13 let dostávala 56 různých léků a výživových doplňků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od svých 13 do 15 let dostávala ruská krasobruslařka Kamila Valijevová 56 různých léků, potravinových a výživových doplňků, které nejsou na seznamu zakázaných látek Světové antidopingové agentury (WADA). Oznámil to nyní Sportovní arbitrážní soud, který na konci ledna potrestal sedmnáctiletou závodnici čtyřletým zákazem startů za pozitivní dopingový test na ruském šampionátu v prosinci 2021. Informovala o tom BBC.

Foto: ČTK/AP
Článek

Podle zveřejněného dokumentu předepisovali léky a doplňky Valijevové lékaři Adamov, Šumakov a Šveckij z ruské lékařské a biologické agentury.

Valijevová měla v prosinci 2021 na ruském šampionátu pozitivní test na trimetazidin. Po zveřejnění dopingového nálezu během olympijských her 2022 v Pekingu se hájila tvrzením, že se jí zakázaná látka do těla dostala náhodou z dědečkových léků. Ruský tribunál začátkem loňského roku rozhodl, že závodnice nenese za kauzu žádnou vinu. Proti tomu se ke sportovní arbitráži odvolaly světová i ruská antidopingová agentura. „Dopování dětí je neodpustitelné,“ uvedla dříve WADA.

Její generální ředitel Olivier Niggli dal tento týden najevo, že se mu nelíbí, že skuteční viníci v dopingové kauze potrestáni nebyli. „Je jasné, že tento případ má velmi nepříjemnou pachuť, když vidíte, že se rozhodli raději obětovat sportovce, místo aby ukázali, kdo jí s dopingem pomáhal,“ citovala Niggliho BBC.

Valijevová přišla o evropský titul z roku 2022 a čtvrté místo z individuální olympijské soutěže v Pekingu. Na definitivní úpravu výsledků soutěže družstev, v níž pomohla Rusku ke zlatu, se stále čeká.

Z her byla Valijevová diskvalifikována a ruský výběr se propadl na bronzovou příčku za USA a Japonsko. Těsně za ním zůstala po rozhodnutí mezinárodní federace ISU čtvrtá Kanada, která se ale proti tomu odvolala.

Reklama

Související témata: