Hlavní obsah

WADA se kvůli nespokojenosti s vyšetřováním dopingu Valijeové obrátila na CAS

Světová antidopingová agentura (WADA) předala případ dopingu krasobruslařky Kamily Valijevové sportovní arbitráži CAS. Důvodem je nespokojenost s vyšetřováním ze strany ruské antidopingové agentury.

Foto: Denis Bushkovsky / Match TV

Krasobruslařka Kamila Valijevová na archivním snímku

Článek

Nyní šestnáctiletá Valijevová měla loni v prosinci pozitivní test na zakázaný trimetazidin, zveřejněno to však bylo až po po týmové soutěži na olympijských hrách v Pekingu, v níž pomohla Rusku k triumfu.

Mezinárodní olympijský výbor kvůli tomu sice odložil udělení medailí, ale Valijevové umožnil nastoupit do soutěže žen, kterou však jako hlavní favoritka nezvládla a obsadila až čtvrté místo.

Vyšetřováním případu byla pověřena ruská antidopingová agentura (RUSADA), která však uvedla, že kvůli ochraně zájmů Valijevové výsledky nezveřejní. WADA se proto obrátila na arbitráž CAS.

"Přestože RUSADA dostala oficiální výzvu, aby případ okamžitě vyřešila, nic se nestalo. Proto můžu potvrdit, že WADA nyní oficiálně předala případ arbitráži CAS, která je nejvyšší sportovním soudem," napsal šéf WADA Witold Baňka na twitteru.

Reklama

Související témata: