Hlavní obsah

Rusové by měli dopingový případ krasobruslařky Valijevové rozhodnout v říjnu

Ruská strana by měla brzy rozhodnout dopingovou kauzu krasobruslařky Kamily Valijevové, jejíž pozitivní dopingový test z loňského prosince výrazně poznamenal únorové olympijské hry v Pekingu. Generální ředitelka Ruské antidopingové agentury (RUSADA) Veronika Loginovová uvedla, že je možné verdikt očekávat v říjnu.

Foto: Denis Bushkovsky / Match TV

Krasobruslařka Kamila Valijevová se se zasněným pohledem dívá na hokejistu Alexandera Ovečkina.

Článek

Na rozhodnutí čekají účastníci týmové soutěže na olympijských hrách. Tu ovládli ruští krasobruslaři, ale pak vyšlo najevo, že Valijevová měla při národním šampionátu pozitivní test na zakázaný trimetazidin. Medailový ceremoniál, na který se chystaly i druhé Spojené státy americké a třetí Japonsko, se už neuskutečnil. V případě diskvalifikace Ruska by se všechny týmy posunuly o příčku výše, bronz by získala Kanada.

Tehdy patnáctiletá Valijevová navzdory dopingovému nálezu mohla podmínečně závodit v individuální soutěži, pro kterou byla před olympiádou velkou favoritkou. Mimořádný tlak způsobený dopingovým skandálem neustála a po pokažené volné jízdě skončila v slzách čtvrtá.

Pak stejně jako všichni ostatní ruští krasobruslaři musela kvůli okupaci Ukrajiny opustit mezinárodní scénu. A její kauza se táhne už měsíce, ačkoliv je doporučená půlroční lhůta mezi informováním sportovce o pozitivním nálezu a vynesením prvního verdiktu. Ta uplynula na začátku srpna.

RUSADA uzavřela vyšetřování teprve nedávno a nyní se její disciplinární komise chystá rozhodnout. "Nemůžeme dát žádné datum, kdy bude oznámený výsledek. Přibližně v říjnu," řekla generální ředitelka RUSADA Loginovová televizi Matč.tv.

Při spekulacích o možném postihu pro Valijevovou odkázala na kodex Světové antidopingové agentury (WADA).

"Standardní distanc jsou podle něj čtyři roky. Ale disciplinární antidopingový výbor může vzhledem k okolnostem rozhodnout jinak," poznamenala. Připomněla, že verdikt ruské strany nemusí být konečný. Závodnice, Mezinárodní bruslařská unie (ISU), Mezinárodní olympijský výbor (MOV) nebo WADA se mohou odvolat ke sportovní arbitráži CAS.

Právníci Valijevové uvedli, že látka se krasobruslařce do těla dostala náhodnou kontaminací. Trimetazidin podle nich po operaci srdce užívá její dědeček, který ji často vozil na tréninky. Chtěli také prošetřit postup laboratoře ve Stockholmu, která první vzorek zpracovala. Valijevová totiž měla pozitivní nález pouze 25. prosince, další testy provedené 13. ledna a 7. února byly negativní. RUSADA se při vyšetřování zabývala i tím, jakou roli v této kauze hrají dospělí kolem Valijevové v čele s kontroverzní trenérkou Eteri Tutberidzeovou.

Případ je výjimečný i proto, že Valijevová má vzhledem ke svému nízkému věku statut "chráněné osoby", což by jí mohlo přinést mírnější trest, než kdyby byla dospělá. A může to ovlivnit informování o této kauze. "Existují zvláštní pravidla o zveřejňování informací o chráněných osobách. Ještě nemohu říci, jestli informace o Valijevové budou publikovány," dodala Loginovová.

Reklama

Související témata: