Hlavní obsah

Ruská rodačka v gruzínských barvách je krasobruslařskou mistryní Evropy

Ruská rodačka v gruzínských barvách Anastasija Gubanovová je mistryní Evropy v krasobruslení. Po krátkém programu vyhrála i volnu jízdu a suverénně získala titul na šampionátu ve finském Espoo. Česká reprezentantka Nikola Rychtaříková zůstala na 24. místě, z něhož jako poslední postoupila do volných jízd.

Foto: Antti Hamalainen, ČTK/AP

Anastasija Gubanovová, mistryně Evropy v krasobruslení.

Článek

Dvacetiletá Gubanovová měla cestu ke zlatu ulehčenou, protože největší favoritka Loena Hendrickxová ve volné jízdě dvakrát upadla. Naopak reprezentantka Gruzie takřka nechybovala a Belgičanku porazila o více než šest bodů. Poprvé od titulu Italky Caroliny Kostnerové v roce 2013 nezískala trofej ruská reprezentantka, které letos nesměly startovat kvůli sankcím za agresi na Ukrajině.

Gubanovová má ale k Rusku blízko. Narodila se v Togliatti, trénuje v Petrohradu a do roku 2018 reprezentovala Rusko. Na evropském šampionátu startovala podruhé a po loňském sedmém místě tentokrát vystoupala až na vrchol.

Hendrickxová navzdory pokažené volné jízdě získala stříbro, což je její první medaile na evropském šampionátu. Loni byla za trojicí Rusek čtvrtá, v březnu pak využila absenci Rusek ke druhému místu na mistrovství světa. Na evropském šampionátu se jí nedařilo. Chybovala v krátkém programu a pokazila i druhou polovinu volné jízdy, během níž spadla při lutzu a flipu. Jen díky vysoké druhé sadě známek a náskoku z krátkého programu za sebou udržela šestnáctiletou Kimmy Repondovou.

Ta tři čtvrtě roku po sedmém místě na juniorském mistrovství světa zazářila mezi dospělou elitou. Průběžná třetí příčka po krátkém programu ji nerozhodila, ve velkém stylu zvládla i volnou jízdu a získala pro švýcarskou výpravu druhý překvapivý bronz na tomto ME. Napodobila páteční úspěch Lukase Britschgiho z kategorie mužů.

Rychtaříková ve volné jízdě spadla při trojitém lutzu a zůstala tři a půl bodu za svým sezonním maximem. "Bylo to horší než v krátkém programu. Bylo tam několik chyb, které mě mrzí. Jsem ráda, že jsem tu volnou jízdu vůbec mohla jet, ale jsem s ní spokojená tak na padesát procent," uvedla v tiskové zprávě svazu jednadvacetiletá závodnice, která se na ME dostala až jako náhradnice za nemocnou Barboru Vránkovou.

Premiérová účast na evropském šampionátu ji nadchla. "Já jsem si to hrozně užila. Jsem moc ráda za tuhle zkušenost a doufám, že budu mít ještě příležitost jet takový velký závod," dodala.

Mistrovství Evropy v krasobruslení v Espoo (Finsko):
Ženy - konečné pořadí:
1. Gubanovová (Gruz.) 199,91 b.
2. Hendrickxová (Belg.) 193,48
3. Repondová (Švýc.) 192,51
4. Kurakovová (Pol.) 186,90
5. Pinzarroneová (Belg.) 185,92
6. Petrokinová (Est.) 183,74
...
24. RYCHTAŘÍKOVÁ (ČR) 123,13
17:30 taneční páry - volný tanec

Reklama

Související témata: