Hlavní obsah

Samé výhry i světový rekord! Český pár ohromuje, na začátku byla nemilá zpráva od lékařů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nebyla to vůbec milá zpráva pro krasobruslaře Daniela Mrázka. Měl za sebou start na mládežnické olympiádě, začínal se prosazovat mezi dospělými a pak si od doktorů vyslechl: „Máš poškozenou chrupavku v kotníku, je v takovém stavu, že ti neumožní pořádně skákat.“ Opotřebení, k němuž zřejmě přispěla i přechozená mononukleóza, bylo příliš velké.

Foto: ČKS/Aleš Krecl

Kateřina a Daniel Mrázkovi při volném tanci na ostravské Grand Prix.

Článek

Zákaz skoků znamená v krasobruslení konečnou, krom jedné kategorie – tanečních párů. A vzhledem k tomu, že Mrázek měl doma podobně šikovnou o tři roky mladší sestru Kateřinu, řekli si, že to spolu zkusí. „Bál jsem se, že mě to nebude bavit, ale tance mě baví ještě víc než sólové krasobruslení. Bylo to dobré rozhodnutí,“ pochvaluje si nyní 19letý talent.

A výsledky mu dávají za pravdu. Sourozenci společně bruslí teprve druhou zimu a letos už vyhráli obě juniorské Grand Prix, jako první český pár po 22 letech postoupili do finále a v rytmickém tanci dokonce v Ostravě posunuli juniorský světový rekord! Pro české krasobruslení, které se těší z přiděleného světového šampionátu pro rok 2026, skvělá zpráva.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Daniel Mrázek (@daniel.mrazek1)

Pocházejí z vísky nedaleko od Nymburka, ale za lepšími podmínkami se přesunuli do italského centra v jihotyrolské Egně, kam je vozí tatínek, velkou podporu mají i v mamince, bývalé krasobruslařce. Spolu s trenérkou Barborou Řezníčkovou je v Itálii vede Matteo Zanni. Zvláště pro Kateřinu Mrázkovou, které v době stěhování ještě nebylo patnáct, velký skok.

„Na začátku se mi stýskalo, ale rychle jsme si zvykli na režim, kdy jsme hodně trénovali,“ vypráví. K tomu online studuje gymnázium, její bratr zase olomouckou Univerzitu Palackého.

„A večer Káťa vaří, protože jí to jde,“ hlásí Mrázek. „Hlavně zdravější jídla, maso a zeleninu, žádné svíčkové, to ani neumím,“ hlásí jeho sestra.

Nejsou klidné povahy

Na ledě i při rozhovoru se doplňují, ale i mezi nimi se občas zablýská. Aby ne, když spolu jako teenageři tráví skoro 24 hodin denně… „Určitě nejsme klidné povahy,“ směje se Kateřina. „Ale i když se pohádáme, není to drama,“ ujišťuje, že žádná „Itálie“ se na Apeninském poloostrově nekoná.

Ostatně obejdou se i bez italštiny. Spoustu času v Egně tráví s českými seniorskými jedničkami Natálií a Filipem Taschlerovými. Ti se připracují ve stejné skupině, která je hodně mezinárodní – dva italské páry, jeden slovenský, gruzínský, švýcarský.

V prosinci v Turíně při finále juniorské Grand Prix i v březnu při juniorském MS v Calgary se Mrázkovi vynasnaží, aby po volném tanci na hudbu z Muže se železnou maskou opět mohli jásat jako při všech dosavadních vítězných startech sezony.

A pak? „Za tři a půl roku bychom chtěli na olympiádu, a ne se jen zúčastnit, to samé na mistrovství světa v Praze. Ale je to strašně daleko, dáváme si postupné cíle, však spolu bruslíme teprve dva roky,“ připomíná Mrázek.

Reklama

Související témata: