Hlavní obsah

Česku bylo přiděleno mistrovství světa v krasobruslení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do Česka se po 33 letech vrátí světový šampionát v krasobruslení. O přidělení mistrovství světa, které se má uskutečnit na závěr olympijské sezony v termínu 23.-29. března 2026 v pražské O2 areně, rozhodl podzimní kongres ISU v Lausanne.

Foto: Lukáš Kaboň

Ilustrační foto

Článek

Zatím jde o předběžný kalendář, pro realizaci šampionátu bude ale potřeba podpora státu a města, o níž bude Český svaz krasobruslení usilovat. Zní to zvláštně, ale pro O2 arenu by šlo o premiéru velké krasobruslařské akce, i když je v provozu od roku 2004.

Z pořadatelského pohledu bylo poslední velkou krasobruslařskou akcí na českém ledě mistrovství Evropy v roce 2017 v Ostravě.

Foto: @ facebook Gabriella Papadakis et Guillaume Cizeron

Gabriella Papadakisová a Guillaume Cizeron (vpravo). Ilustrační foto.

V Praze se krasobruslařské MS konalo už v letech 1962 a 1993, pokaždé se ale odehrálo na ledě holešovické haly. V tehdejším Československu se světový šampionát konal také v roce 1973 v Bratislavě, kde získal zlato domácí Ondrej Nepela.

Vůbec poprvé ale Praha hostila mistrovství světa v únoru 1939, jen pár týdnů před vyhlášením Protektorátu. Tehdy však soutěžily na otevřeném kluzišti na Štvanici pouze ženy.

Poslední český triumf na MS má na svědomí sportovní dvojice Radka Kovaříková, René Novotný z roku 1995, od té doby se čeká na jakoukoli světovou medaili.

Na jaře příštího roku se světový šampionát uskuteční v japonské Saitamě, pro rok 2024 je pořadatelem kanadský Montreal a na rok 2025 dostal důvěru americký Boston.

Reklama

Související témata: