Hlavní obsah

Skličující příběh! Ruský olympijský vítěz přišel o nohy, souhlasí i s amputací části ruky

Těžké chvíle zažívá úspěšná postava nedávné krasobruslařské historie. Olympijský vítěz a mistr světa v tancích na ledě Roman Kostomarov přišel o části dolních končetin po amputaci kvůli vážnému zápalu plic. Uvedl to ruský list Izvestija.

Foto: Jerry Lampen, Reuters

Taťjana Navková a Roman Kostomarov se zlatem při ZOH 2006 v Turíně.

Článek
Fotogalerie

Zprvu vše vypadalo nevinně. Začátkem ledna pocítil jen lehkou malátnost, nešel k lékaři, protože po novoročních svátcích měl v plánu vystoupení v několika ledových show. Nechtěl zklamat své kolegy.

Během z představení v Noginsku u Moskvy musel podle webu woman.ru bruslit pod širým nebem v silném mrazu, což se zjevně projevilo na jeho zdraví.

Bolest na hrudi, další slabost, vysoká teplota, zápal plic... Příběh se dostával do obrátek. Šestačtyřicetiletý Kostomarov, jenž vyhrál na olympijských hrách v Turíně 2006 soutěž tanečních párů společně s Taťjanou Navkovou, byl nakonec ještě v první polovině ledna hospitalizován.

Lékaři u něj diagnostikovali sepsi a pneumonii a umístili ho jednotku intenzivní péče, kde ho připojili na plicní ventilátor.

Následovaly radikální zákroky. Kostomarovovi amputovali jedno chodidlo kompletně a u druhého přišel o část paty a prsty.

Jeho stav je stále vážný a podle Izvestija už kvůli potížím s krevním oběhem souhlasil s amputací prstů na rukou.

Společně s Navkovou se Kostomarov také stal v letech 2004-06 dvakrát mistrem světa a třikrát mistrem Evropy. Navková, manželka mluvčího Kremlu Dmitrije Peskova, v krasobruslařském prostředí setrvává, pořádá ledovou revue.

Reklama